PerspectieF in Roemenië

maandag 22 november 2004 00:00

Van 12 -13 november waren een aantal leden van de commissie internationaal van Perspectief, namelijk Rita Poppe, Marjoke Hartog en Gonda Lamberink, in Roemenië om de conferentie The Youth from Romania on the Eve of the EU-Accession bij te wonen. Deze conferentie werd gehouden in Cluj-Napoca (1 uur vliegen van de hoofdstad Bukarest), en was georganiseerd door de Areogapus Foundation. Net als PerspectieF is deze organisatie betrokken bij het Europese Christelijke Politieke Jeugdnetwerk (ECPYN)

Vrijdagmiddag startte de conferentie met een lezing over de christelijke waarden in het huidige Europa, waarop een lezing volgde over de rol van jongeren op Europees en internationaal niveau. ’s Avonds hebben we op informele wijze kennisgemaakt met de Roemeense jongeren. Het is verhelderend om de steeds verder gaande Europese integratie vanuit Roemeens perspectief te bekijken.
Zaterdag werd de conferentie vervolgd met een vijftal lezingen met zeer verschillende onderwerpen. Aan de orde kwamen onder andere het Roemeens onderwijsstelsel; jeugdbeleid en jeugdparticipatie in Roemenië; christelijke waarden in de Europese Grondwet; en het jaar 2005 als jaar van het Europees burgerschap door educatie. Tevens heeft Rita in een korte lezing de Roemenen op de hoogte gesteld van de situatie van de Nederlandse jeugd. Aan het einde van de zaterdag was er ruimte voor discussie in kleinere groepen.
Zondag hebben we de stad Cluj bekeken en zijn we naar een studenten-kerkdienst geweest en maandag zijn we weer teruggevlogen naar Nederland.

Deze bijeenkomst in Roemenië waarbij jongeren, Europa en het christendom centraal stonden vormde de eerste conferentie na oprichting van de ECPYN, in juli van het afgelopen jaar. Hoewel er veel verbeterpunten zijn, in het bijzonder voor wat betreft het aantal aanwezige landen en lidorganisaties, kunnen we terugkijken op een zinvolle bijeenkomst. Het is goed om na te denken over hoe christelijke organisaties zowel op nationaal als Europees niveau christelijke normen en waarden naar de voorgrond kunnen halen. Belangrijk is om in een steeds verder integrerend Europa binnen netwerken als de ECPM en ECPYN te opereren en zo samen sterk te staan.

« Terug

Reacties op 'PerspectieF in Roemenië'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari