PerspectieF in Drachten aan het werk

donderdag 25 maart 2004 00:00

Op 19 maart werd in het Ichtushûs in Drachten een politiek cafe gehouden met het onderwerp (jeugd)werkloosheid en onderwijs. Deze avond werd georganiseerd door PerspectieF Fryslân en de ChristenUnie kiesvereniging Smallingerland. Te gast waren ChristenUnie tweede kamerlid Arie Slob, gemeenteraadslid Adriaan Oosterhuis van de partij Gemeentebelangen Smallingerland, en (ChristenUnie) wethouder Jan Rozema van de gemeente Smallingerland.

Werkloosheid en economie
"De werkloosheid, en dan vooral de jeugdwerkloosheid, neemt schrikbare vormen aan" begon Arie Slob zijn betoog. Er zijn weer veel schrikbare cijfers vrij gekomen. De ChristenUnie is blij met de weg waar het kabinet nu is in geslagen. Slob benadrukte dat de ChristenUnie er echter wel op aan blijft dringen om te blijven investeren in de industrie en niet alleen in de Kenniseconomie. Daarnaast wil de ChristenUnie dat er ook in de economie van het Noorden wordt geïnvesteerd. Het is belangrijk dat ook na 2006, wanneer de Langmangelden teneinde zijn, geld naar het Noorden blijft stromen. Dit heeft de ChristenUnie weten te garanderen door een motie in te dienen die door een meerderheid van de kamer is ondersteund.
Na het betoog was het tijd om vragen te beantwoorden. Uit de zaal werden door de aanwezigen verschillende vragen gesteld.

Maakbare samenleving
Na het betoog van Arie Slob was het de beurt aan gemeenteraadslid Adriaan Oosterhuis van (de volgens hem) "enige onafhankelijke partij in Smallingerland" Gemeentebelangen Smallingerland. Hij benadrukte het belang dat de burger zelf initiatieven neemt. De overheid moet niet alles willen regelen: "De maakbare samenleving bestaat volgens ons niet". Volgens hem is uit het verleden gebleken dat zaken waar de overheid zich mee bemoeit te vaak mis gaan. Daarentegen stelde hij ook dat de overheid wel moet zorgen dat de economie gezond blijft. Zij moeten proberen bedrijven, zoals Philips, binnen te halen en te behouden. Maar de overheid moet dat voorzichtig doen en niet met grote projecten. Wethouder Rozema mocht op het betoog van meneer Oosterhuis enkele reacties plaatsen. Hij wees erop dat de overheid voorwaardenscheppend bezig is. De overheid moet proberen om de economie impulsen te geven. Ook uit de zaal kwamen enkele kritische vragen op het betoog van meneer Oosterhuis.

Na deze vragenronde was de pauze. Tijdens de pauze was het mogelijk om de aanwezig beter te leren kennen. Na de pauze konden de aanwezigen nog enkele vragen stellen aan de gastsprekers.
Al met kan geconcludeerd worden dat het geslaagde avond is geweest. Er is een basis gelegd voor een lokale afdelingen in Smallingerland. Deze avond is zeker voor herhaling vatbaar.

« Terug

Reacties op 'PerspectieF in Drachten aan het werk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari