Politieke Jongerenorganisaties: maak vliegen duurder

maandag 29 november 2004 18:24

Hef accijns op kerosine

Minister-president Balkenende moet zich als voorzitter van de Europese Unie inzetten voor het invoeren van een Europese heffing op het gebruik van kerosine om zo de reële milieukosten door te berekenen in de kosten van de luchtvaart. Die oproep doen de politieke jongerenorganisaties in een gezamenlijke brief aan de premier. Als gevolg van de uitstoot van CO2 neemt de klimaatsverandering in de wereld steeds aanzienlijkere vormen aan. De oorzaak daarvan ligt volgens de jongerenorganisaties voor een deel bij het toenemende vliegverkeer.

‘Het is belachelijk dat op alle brandstoffen behalve op kerosine accijnzen geheven worden. We doen een oproep aan onze minister-president als voorzitter van de Europese Unie om ervoor te zorgen dat deze accijnzen in de hele Europese Unie ingevoerd worden om een eind te maken aan deze oneerlijke concurrentie’. Zo luidt de gezamenlijke oproep van CDJA, DWARS, Jonge Democraten, JOVD, De Jonge Socialisten in de PvdA, PerspectieF, ROOD, en SGP-jongeren in de brief aan Balkenende.

‘Nederlanders maken zich steeds minder druk om de klimaatsveranderingen. Geheel onterecht, want de aarde warmt wel degelijk in rap tempo op’, aldus de jongeren. Toch nemen steeds meer mensen het vliegtuig, gestimuleerd door de zeer lage prijzen waarop low-budgetairlines vliegen. ‘Dit is echter een oneerlijke prijs, die onder meer mogelijk is door het ontbreken van accijns op kerosine. Schonere vormen van openbaar vervoer, zoals de trein, maken geen kans tegenover deze oneerlijke concurrentiepositie van de luchtvaart’.

De accijns op kerosine moet volgens de jongerenorganisaties Europees ingevoerd worden, omdat wanneer Nederland deze als enige invoert, de Nederlandse vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen compleet uit de markt geprijsd worden. Nederland heeft als voorzitter van de Europese Unie de morele plicht dit op de agenda te zetten.

De jongerenorganisaties suggereren verschillende doelen voor het geld dat door de accijnzen op kerosine wordt opgebracht. Enkele vinden dat er onder andere zou moeten worden geïnvesteerd in een beter rendement van het inter-Europese openbaar vervoer, waar de andere zich meer willen concentreren op de ontwikkeling van schonere vormen van energie, waardoor ook bijvoorbeeld de elektriciteit waar treinen op rijden, op een schonere manier wordt opgewekt.

Voor meer informatie:
Marcel Benard, 06-14275167, voorzitter@perspectief.nu

« Terug

Reacties op 'Politieke Jongerenorganisaties: maak vliegen duurder'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari