PerspectieF aan de slag met synthetische biologie

e.jpgdonderdag 08 september 2011 22:03

Vorige week donderdag is de werkgroep Gezondheid en Zorg op bezoek geweest bij de Technische Universiteit van Delft. Tijdens deze bijeenkomst werden de finesses bijgebracht over het nieuwe wetenschapsgebied synthetische biologie. Een eenduidige definitie over dit wetenschapsgebied is nog niet te geven, maar dat het interessante mogelijkheden voor de toekomst biedt is echter wel duidelijk geworden.

Bij synthetische biologie worden, kort gezegd, kleine(en/of microbiologische)organismen gemodificeerd door DNA uit een ander organisme te halen en weer in het eerste organisme te plaatsen. Tot op heden kunnen we door synthetische biologie onder andere betere medicijnen en biobrandstof ontwikkelen. Daarentegen zijn er kanttekeningen te plaatsen. Zo bestaat er een gevaar voor bioterrorisme en moeten er diverse harde ethische en theologische noten worden gekraakt. Mag synthetische biologie bijvoorbeeld op mensen worden toegepast? Treden we door de toepassing van synthetische biologie niet te veel in de rol van onze Schepper? Deze en vele andere vragen zijn tijdens de bijeenkomst besproken.

Het bezoek aan de Technische Universiteit van Delft was niet vrijblijvend. PerspectieF, in het bijzonder de werkgroep Gezondheid en Zorg, gaat namelijk 30 september meedoen aan een debatwedstrijd aan de Universiteit van Amsterdam. PerspectieF werkt hierbij samen met de SGP-Jongeren en moet debatteren tegen zes andere politieke jongerenorganisaties over synthetische biologie. Naast het debat zullen studenten van verschillende universiteiten hun applicaties van synthetische biologie presenteren. Maar liefst vijfhonderd aanwezigen worden verwacht. Het evenement zal gehouden worden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en wordt georganiseerd in samenwerking met het Rathenau Instituut.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het programma of meer informatie willen, dan kan je contact opnemen met de werkgroepvoorzitter Gezondheid en Zorg, Hilbert Hunink (gezondheid@perspectief.nu). Daarnaast kan je contact opnemen met het bestuurslid Politiek, Sander van ’tFoort (politiek@perspectief.nu). 

« Terug

Reacties op 'PerspectieF aan de slag met synthetische biologie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari