Opinieartikel 'Suriname en Nederland: tijd voor een volwassen relatie'

Suriname_vlagdinsdag 15 november 2011 13:49

Vanmiddag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de relatie tussen Nederland en Suriname. In het Algemeen Overleg komt de brief ter sprake die minister Rosenthal naar de Kamer heeft gestuurd. Hierin schetst de minister zijn visie op de toekomstige relatie tussen onze beide landen. PerspectieF vindt de houding van minister Rosenthal nogal koud en zakelijk en pleit voor een volwassen relatie tussen Nederland en Suriname. Daarom beschreven zij samen met Carl Breeveld, Surinaams parlementariër voor de DOE-partij, hun kijk op de zaak.

"De relatie tussen Nederland en Suriname is sinds de verkiezing van Desi Bouterse veranderd. Er is nog wel intensief personenverkeer tussen beide landen, en de afgelopen periode zijn er contacten geweest op het vlak van opleidingen bij de rechterlijke macht en justitie, cultuur, onderwijs, volksgezondheid, bedrijfsleven en milieu. Maar op politiek niveau is de relatie bekoeld geraakt, terwijl een goede politieke relatie van groot belang is voor beide volken. Waar in Suriname ongeveer 540 duizend Surinamers wonen, kent Nederland een populatie van 350 duizend Surinamers. Juist gezien dit feit zouden beide landen intensief met elkaar op moeten trekken.

De huidige ontwikkelingen geven echter reden tot ongerustheid. De relatie met de Nederlandse overheid is minder intensief dan voorheen. Politiek Suriname heeft zich de laatste jaren vooral gericht op sterkere relaties met landen in Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en Azië. Daarnaast heeft Suriname recentelijk een ambassade geopend in Parijs. Het is daarom te verwachten dat de relatie tussen Suriname en Europa vooral via Frankrijk zal verlopen. Daar komt bij dat het Verdrag dat Nederland en Suriname bij de onafhankelijkheid in 1975 sloten, en de daarbij behorende financiële steun van 1,6 miljard euro vanuit Nederland naar Suriname, in 2012/2013 ten einde loopt. Daarnaast wordt de ontwikkelingsrelatie door Nederland beëindigd vanwege de herziening van het ontwikkelingsbeleid.

De verkiezing van Bouterse tot president heeft geen positieve stimulans gegeven aan wederzijdse betrekkingen. Maar ook vanuit Suriname liggen er gevoeligheden vanuit het koloniale verleden. Deze spanningen zouden de betrekkingen tussen onze landen niet in de weg moeten staan, maar juist op volwassen wijze besproken moeten worden.

Sinds een aantal jaren is de relatie tussen Nederland en Suriname meer maatschappelijk dan politiek van aard. Dit terwijl Suriname en Nederland elkaar op zowel economisch, cultureel, sociaal als juridisch gebied veel te bieden hebben. Om hiervan optimaal te profiteren is het noodzakelijk dat de politieke relatie weer nieuw leven wordt ingeblazen en daarmee een signaal wordt afgegeven naar maatschappij en bedrijfsleven. Zo hebben de jongeren van de DOE-partij en PerspectieF onlangs een uitwisseling gehad, waarbij ook weer het belang van een sterke band tussen onze landen naar voren kwam.

Beide regeringen zouden hieraan vorm kunnen geven door een onderzoek te initiëren naar de kansen voor intensivering handel en uitwisseling. Het zou een sterke zet zijn als minister Rosenthal hier een eerste aanzet toe zou doen tijdens het Algemeen Overleg over de relatie Nederland- Suriname, dat vandaag in de Tweede Kamer wordt gehouden. We mogen de ogen niet sluiten voor het gezamenlijke verleden tussen onze landen. Het wordt tijd voor een volwassen relatie tussen Nederland en Suriname."

Carl Breeveld (voorzitter en parlementariër Democratie, Ontwikkeling en Eenheid-partij in het Surinaams parlement)

Robert Heij (voorzitter PerspectieF, ChristenUnie-jongeren)

Niels Rijke (bestuurslid politiek buitenland PerspectieF, ChristenUnie-jongeren)

« Terug

Reacties op 'Opinieartikel 'Suriname en Nederland: tijd voor een volwassen relatie''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari