Summer School dag 2 en 3: Europa, woorden en ervaringen

Dag2-3psfdonderdag 15 juli 2010 06:52

Na de eerste berichten die hier op de webite van PerspectieF te lezen zijn geweest, is er vanzelfsprekend al van alles gebeurd op de zevende Summer School van ECPYN. Daarover kun je in dit artikel meer lezen.

Nadat er dinsdagochtend diverse lezingen plaatsvonden, werd het programma in de middag hervat met de tweede workshopronde. Helaas was Razvan Burleanu  nog niet aangekomen, waardoor zijn workshop over Christelijk leiderschap niet door kon gaan. Gelukkig konden de overige workshops wel doorgang vinden, zodat een ieder een verdiepende workshop kon volgen. Aansluitend hield Prof. Dr. Duma uit Roemenië een lezing over de economische integratie van Roemenië in de EU, waarbij hij vooral inging op de moeilijkheden, maar ook zeker de mogelijkheden vanuit een verzoenend perspectief. Hij bestempelde de toetreding van Roemenië als te overhaast; Roemenië was er op veel fronten nog niet klaar voor. Natuurlijk vonden er directe positieve effecten plaats, maar bijvoorbeeld zaken als de procedure van de co-financiering zorgen ervoor dat Roemenië momenteel een netto-betaler is in EU verband. Vanuit de gedachte van verzoening, het thema van deze zevende ECPYN Summer School, is het belangrijk om te beseffen dat er in de EU juist vanuit eerdere ervaringen onder elkaar geleerd moet worden. Er is geen sprak van, om met de woorden van Prof.Dr. Duma te spreken, “een schoonheidswedstrijd waarin heftige competetie heerst”. Elkaar verder helpen, en delen van ervaringen en kennis kan de EU effectiever en sterker laten integreren.

In de avond was er behalve een wederom zeer goed diner (onder andere vis met tandjes, tong ogen en al) meer ruimte voor een ander belangrijk aspect van de Summer School, namelijk het delen van ervaringen en kennismaking onderling van Christelijke jongeren uit heel Europa. Het is ontzettend interessant om ervaringen uit heel Europa te horen, waardoor je eigen blikveld en gedachtenwereld zeer veel breder wordt. Van deze mogelijkheid werd dan ook dankbaar gebruik gemaakt, wat resulteerde in een gezellige avond.

De derde dag, woensdag 14 juli, bijzonder voor de Franse afgevaardiging, werd gebruikt om ons gastland te leren kennen. Onder andere de steden Bitola en Krushevo werden bezocht. Oude en nieuwe monumenten werden bezichtigd. Ook het monument voor de Macedonische vrijheid in Krushevo leverde mooie reacties op. Na een dag vol culturele verdieping was er in de avond tijd voor andersoortige ontspanning. Met een zeer goed geregelde boottocht op het donkere Meer van Ohrid, waarbij de schitterende kust veel indruk maakte, werd deze mooie dag weer afgesloten.

De komende dagen staan weer in het teken van lezingen en workshops, maar daarover zal na afloop vanzelfsprekend weer geschreven worden. Tot morgen, en nog steeds vanuit een zonnig Ohrid.

« Terug

Reacties op 'Summer School dag 2 en 3: Europa, woorden en ervaringen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari