'Iemand mag de spot drijven met dat wat voor mij heilig is'

maandag 05 februari 2007 16:56

In Nederland weten we niet wat vrijheid van meningsuiting is. En omdat we het niet weten krijgen allerlei extreme opvattingen steeds meer ruimte.

Aan de ene kant staan de Hirshi Ali’s te schelden tegen alles wat zij niet goed vinden. “Vrijheid van meningsuiting is het recht om iemand anders te kwetsen”, aldus Hirshi Ali. Aan de andere kant zien we steeds vaker dat extremistische moslims geweld gebruiken wanneer iemand iets zegt wat zij niet leuk vinden. Beide partijen zitten fout.

De bedoeling van vrijheid van meningsuiting is dat mensen zichzelf kunnen zijn in een maatschappij en hardop kunnen bekritiseren waar zij het niet mee eens zijn. Het moedwillig kwetsen van andere mensen of het geweld gebruiken wanneer je je gekwetst voelt dient geen enkel doel. De wereld wordt er niet beter van.

De basis van vrijheid van meningsuiting is respect: de één moet zich niet verheven boven de ander voelen. Wie alleen maar scheldt of schiet, die debatteert niet en dient daarmee alleen maar zichzelf. Als je geen respect hebt voor de ander, kun je maar beter je mond houden.

Je mag van mij de spot drijven met wat voor mij heilig is. Ik geef het toe: ik zal er niet blij mee zijn, maar je hoeft echter niet te vrezen dat ik je vervolg wanneer je de spot drijft met God. Ik hoop wel dat je begrijpt dat het mij kwetst en dat je daarom nog eens goed nadenkt of je wel wíl spotten.

Laten we stoppen met het geweld gebruiken tegen elkaar. Laten we stoppen met het voeren van de Heilige Oorlog voor het vrije woord (“ik heb het recht om anderen te kwetsen dus dat doe ik dan ook”) en laten we stoppen met het voeren van een Heilige Oorlog voor ons tere zieltje (“je hebt me gekwetst dus nu pleeg ik een aanslag”). Gewoon naar elkaar luisteren. Kritisch zijn op elkaar. Respect.

Rogier Havelaar is voorzitter van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren en reageert in het blad 'De Deur', een oecumenisch maandblad over geloofs- en levensvragen, op de stelling 'Iemand mag de spot drijven met dat wat voor mij heilig is'.

« Terug

Reacties op ''Iemand mag de spot drijven met dat wat voor mij heilig is''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari