Christen en moslim bekritiseren Wilders (Nederlands Dagblad)

woensdag 03 oktober 2007 20:00

Geplaatst op zaterdag 29 september 2007 06:03 , laatste wijziging vrijdag 28 september 2007 21:06

 
van onze redactie politiek

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders en Ehsan Jami, van het comité van ex-moslims, zouden hun toon moeten matigen. Met hun scheldpartijen kwetsen ze groepen die ze zeggen te willen bereiken. Wanneer ze hun toon matigen ,,verdwijnt de vorm naar de achtergrond en komt de inhoud weer voorop te staan''. Die boodschap dragen de christen Rogier Havelaar en moslima Jihad Alariachi uit in een tweetal ingezonden brieven die ze naar landelijke dagbladen hebben gestuurd. Havelaar is voorzitter van PerspectieF, de ChristenUnie-jongeren en Alariachi is een van de presentatrices van het tv-programma De meiden van Halal.

Het tweetal vindt het niet verkeerd dat de radicale islam door Wilders en anderen hoog op de agenda is gezet. Ook hebben ze er geen bezwaar tegen dat het Kamerlid en het PvdA-raadslid Jami aandacht vragen voor moslims die hun geloof vaarwel zeggen. Door hun kritiek in gescheld en geschreeuw te verpakken dragen ze niet bij aan oplossingen. ,,Tot nu toe hebben Wilders en Jami niets betekend voor wie zij zeggen op te komen'', stellen Havelaar en Alariachi.

Ze wijzen verder op de beperkte macht van de politiek. Zo is het niet gebruikelijk dat de politiek aangeeft hoe een ,,gezin moet reageren op de individuele keuze van een persoon om zijn geloof te verlaten''. Wel heeft de politiek een taak als zich extreme situaties aandienen zoals bedreiging en of geweld.

Het tweetal maakt Wilders ook het verwijt dat hij het debat met moslims stelselmatig uit de weg gaat. Meermalen heeft hij geweigerd mee te doen aan het tv-programma De Meiden van Halal. Hij vond dat niet nodig omdat de mensen daarachter opvattingen zouden hebben die ,,te belachelijk zijn om mee in gesprek te gaan''. Met die opstelling isoleeert Wilders zich, aldus Havelaar en Alariachi in hun brieven aan de media.

Het tweetal beroept zich op de Nederlandse traditie van tolerantie en verdraagzaamheid. Ze stellen dat Nederland recht heeft op een inhoudelijk debat over religie in de samenleving. ,,Wij behoren beiden tot een andere godsdienst; wij vinden het belangrijk elkaar scherp te ondervragen.'' Kritiek komt voort uit betrokkenheid en is daarmee te onderscheiden van schelden en kwetsen, stellen ze.


Bron: http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=100697

 

----------------------
Zie ook:
http://www.oneway.nl/n/christen-en-moslim-bekritiseren-pvv-leider-geert-wilders/24384/index.html
http://www.nujij.nl/christen-en-moslim-bekritiseren-pvv-leider-geert-wilders.1034221.lynkx
http://weeswaakzaam.punt.nl/?r=1&id=413621
http://www.volkskrantblog.nl/bericht/157297
http://goedgelovig.wordpress.com/2007/10/02/multireligieuze-pizzakoeriers/

« Terug

Reacties op 'Christen en moslim bekritiseren Wilders (Nederlands Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari