Schaf openbaar onderwijs af

zondag 25 februari 2007 15:38

Door Simcha Looijen en Gerda Visser-Wijnveen

Het Nederlandse onderwijsstelsel moet ter discussie worden gesteld. Het huidige systeem van openbaar en bijzonder onderwijs past niet meer in deze tijd, aldus PerspectieF. De politieke jongerenorganisatie van de ChristenUnie lanceert daarom binnenkort in een scripta het plan dat openbare scholen, net als bijzondere scholen, door verenigingen worden bestuurd.

Nu worden openbare scholen bestuurd door de overheid. De overheid moet zich minder gaan bemoeien met de inrichting van het onderwijs, volgens PerspectieF.

Godsdienstig neutraal
Vanuit verschillende hoeken is de laatste jaren een pleidooi gevoerd om juist het bijzonder onderwijs af te schaffen. Zo pleitte de Teldersstichting (het Wetenschappelijk Instituut van de VVD) afgelopen jaar voor godsdienstig neutraal onderwijs voor alle scholen in het lager en voortgezet onderwijs. Godsdienstig neutraal betekent dat niet één bepaalde godsdienstige overtuiging overheerst in het lesprogramma aan minderjarigen. En dat er niet op basis van godsdienst mag worden ‘gediscrimineerd’.

Op de schop
De jongeren van de ChristenUnie zijn het daar niet mee eens.
Zij vinden dat juist het openbaar onderwijs op de schop moet. Neutraal onderwijs bestaat immers niet. Dit omdat elke school of instantie vanuit een bepaalde visie werkt.

De huidige openbare scholen zouden eigenlijk uitgangspunten moeten formuleren. Of wel hun identiteit beschrijven, zodat ze van daaruit kunnen werken. Ook als het niet expliciet beschreven staat, werkt een school namelijk al vanuit een bepaalde visie. Door het bestuur van het openbaar onderwijs aan de ouders te geven, moeten scholen kleur bekennen. Ouders kunnen zo pas écht kiezen.

« Terug

Reacties op 'Schaf openbaar onderwijs af'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari