CU-jeugd: Israël gaat zelf over Jeruzalem (Reformatorisch Dagblad)

donderdag 18 oktober 2007 20:39

DEN HAAG - De ChristenUnie hoort niet te bepalen dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad van Israël dient te zijn. Dat moet Israël zelf uitmaken. Het land verdient overigens steun van Nederland, „aangezien wij een belangrijke historische en vooral religieuze band hebben met dit volk.”

Dat schrijven de ChristenUniejongeren in een woensdag gepresenteerde notitie ”Scripta Israël”.

Aanleiding voor de publicatie is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Daarin staat dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad van Israël moet zijn. ChristenUniejongerenorganisatie PerspectieF wilde die passage in het verkiezingsprogramma wijzigen, maar het partijbestuur blokkeerde dat. De jongeren kregen wel de toezegging dat op het partijcongres van 17 november in Zwolle over Israël wordt gediscussieerd.

In de aanloop naar hun eigen congres van zaterdag hebben de CU-jongeren een discussiestuk over Israël opgesteld. Daarin staat dat Israël zelf moet beslissen over eventuele opdeling van Jeruzalem. De ChristenUnie hoort daar geen uitspraak over te doen, aldus PerspectieF. Bovendien past een dergelijke uitspraak niet bij een „open houding in het vredesproces.” Verder gaat de uitspraak voorbij aan het gegeven dat er al 2000 jaar Arabieren in Jeruzalem wonen.

De jongeren nemen in hun notitie afstand van de visie van de zogeheten filosemieten, die ervan uit gaan dat de landbelofte voor Israël nog steeds geldt. „De exclusieve positie van het Joodse volk in het Oude Testament is anders dan in het Nieuwe Testament.” Anderzijds verwerpen de jongeren ook de zogeheten vervangingstheorie, die stelt dat de beloftes niet meer exclusief gelden voor Israël, maar voor de christelijke kerk.

Nederland moet Israël steunen, maar ook wijzen op zijn fouten. De Palestijnen hebben recht op een menswaardig bestaan.

Origineel artikel: http://www.refdag.nl/artikel/1319489/CU-jeugd:+Isra&euml%3Bl+gaat+zelf+over+Jeruzalem.html

« Terug

Reacties op 'CU-jeugd: Israël gaat zelf over Jeruzalem (Reformatorisch Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari