CU-fractie in senaat, grijp in! (VK)

maandag 19 januari 2009 15:29

De ChristenUnie is een partij die volgens jongerenvoorzitter IJmert Muilwijk hecht aan transparante besluitvorming. Dan moet die partij ook vóór een Irak-onderzoek stemmen.

De roep om een onderzoek over de besluitvorming rond het verlenen van politieke steun aan de inval in Irak door de Verenigde Staten in 2003, blijft klinken. Vijf oud-ministers van Buitenlandse Zaken spraken zich vorige week uit voor een onderzoek (Voorpagina, 12 januari). Hoewel de ChristenUnie zich tot nu toe altijd heeft uitgespoken tegen een onderzoek, is Perspectief, de organisatie van ChristenUnie-jongeren, juist een voorstander van een onderzoek.

Premier Balkenende stelt voldoende informatie te hebben vrijgegeven. Hij weigert echter inzage te geven in (ambtelijke) adviezen. Zo blijft over deze hele kwestie een waas van geheimzinnigheid hangen. Zo onstaat het beeld van een halsstarrige minister, een halsstarrige politiek, die niet wil evalueren, niet wil reflecteren op het besluitvormingsproces. En als er iets is dat als een rode lap op een stier werkt is het halsstarrigheid. Kabinet, wees duidelijk. Geef openheid. Als er niets te verbergen is, wat is dan het probleem?

Niet alleen deze vijf voormalige ministers van Buitenlandse Zaken, maar ook Herman Wijffels (kabinetsformateur) en Dick Berlijn (voormalig Commandant der Strijdkrachten) riepen op tot een onderzoek. De vraag naar een onderzoek komt dus niet alleen uit een 'linke hoek', maar wordt breder gedragen in de samenleving. Transparantie is niet links of rechts, maar een basisvoorwaarde voor iedereen die de democratie serieus neemt.

Het gaat ons er niet om met de kennis van nu het kabinet van toen om de oren te slaan. Wel willen we leren van het verleden. Het blijven tegenhouden van een onderzoek kan uitgelegd worden als een vorm van elitegedrag. De regering hoeft niet voor het parlement te beoordelen wat voldoende en noodzakelijke informatie is. De volksvertegenwoordiging moet haar controlerende taak onafhankelijk kunnen uitoefenen.

De ChristenUnie heeft steeds tegen een onderzoek gestemd, omdat het onnodig zou zijn. Maar de ChristenUnie is ook een partij die hecht aan transparante besluitvorming. Nu er een beeld is ontstaan van geheimzinnigheid en stiekem gekonkel lijkt een onderzoek de enige manier om deze kwestie goed af te sluiten. Daarom roept Perspectief haar Eerste Kamerleden op in te stemmen met een onderzoek.

IJmert Muilwijk is voorzitter van Perspectief, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie.

Bron: de Volkskrant - Opinie - 19 januari

« Terug

Reacties op 'CU-fractie in senaat, grijp in! (VK)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari