Jeugdcoalitie waarschuwt kabinet (Sp!ts)

maandag 09 maart 2009 10:44

DEN HAAG – Het is welletjes geweest, vinden de jongeren van CDA, PvdA en ChristenUnie (CU). Als het kabinet per ongeluk de jongeren ’vergeet’ in de plannen om de recessie aan te pakken, dan gaan ze gezamenlijk actievoeren, waarschuwen ze.

DOOR MARGREET VAN BEEM

Gisteren presenteerden de drie organisaties een schaduwakkoord. Zo willen ze laten zien dat de drie coalitiepartners er best uit kunnen komen. „Wij geven vast het goede voorbeeld’’, zegt IJmert Muilwijk van Perspectief, de jongerenorganisatie van de CU. Met het akkoord willen de drie organisaties daarnaast laten zien dat je soms iets moet inleveren voor het algemeen belang. Zo willen ze best de AOW-leeftijd verhogen, dus zelf langer werken, omdat dat nodig is, zeggen ze.

Een goed voorbeeld is nodig, want de partijen laten zich tot dusverre te veel leiden door partijbelangen, stellen ze. Iets wat vooral voor jongeren slecht uitpakt, aangezien zij nauwelijks electoraal gewicht hebben. Bij de discussie over het ontslagrecht hebben jongeren bijvoorbeeld duidelijk aan het kortste eind getrokken, vinden ze. In goede tijden was dat gebrek aan aandacht alleen geen ramp, want het ging ons goed, stelt Muilwijk vast. Maar nu dreigt er een enorme rekening op de nieuwe generatie af te komen. „We krijgen straks te maken met een hoge staatsschuld, een hoge jeugdwerkloosheid en een hoger collegegeld! En als we niet oppassen ook met een ecologische crisis’’, zegt Sven Stevenson van de Jonge Socialisten. „We hebben nu een plan en gaan de maatregelen van het kabinet daar kritisch aan toetsen.’’ Pakken de plannen slecht uit, dan laten jongeren hun tanden zien, waarschuwen ze.

Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) vindt het terecht dat jongeren aan de bel trekken, zei hij gisteren. Hij zei opnieuw zich zorgen te maken over de jeugdwerkloosheid en beloofde zich in te zetten voor jongeren binnen het kabinet.

Bron: Sp!ts

« Terug

Reacties op 'Jeugdcoalitie waarschuwt kabinet (Sp!ts)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari