Het ‘H’ woord (Centraal Weekblad)

vrijdag 20 maart 2009 13:14

Tot voor kort werd het ‘H’ woord binnen de ChristenUnie geassocieerd met de vraag of homo’s de partij mogen vertegenwoordigen. De afgelopen weken stelde de partij opnieuw een gevoelig ‘H’ woord aan de orde, hypotheekrenteaftrek. Ook hier heeft de ChristenUnie een hele kluif aan.

De hypotheekrenteaftrek is ooit ingevoerd om het eigen woning bezit aantrekkelijker te maken. Een nobel streven. Al vrij snel na de invoering bleek echter dat de maatregel contraproductief was. De huizenprijs steeg waardoor het voor een groep mensen niet onaantrekkelijk, maar zelfs onmogelijk werd om een huis te kopen. Een kloof tussen de 'haves' en de 'have nots' volgde. In de praktijk vaak een kloof tussen jongeren en ouderen.

In TV debatten over de economische crisis wordt het belang van de volgende generatie vaak benadrukt: "We moeten jongeren niet opzadelen met een grote last". Toch lijkt het opheffen van de ongelijkheid tussen jong en oud veroorzaakt door de hypotheekrenteaftrek een brug te ver. Pleiten voor afschaffing is politieke zelfmoord. Zeker met de vergrijzende populatie lijken jongeren voorgoed aan het kortste eind te trekken. Hetzelfde geldt voor het verhogen van de AOW leeftijd. Resultaat is dat kunstmatig systemen in stand gehouden worden die totaal niet meer de doelen dienen waarvoor ze zijn opgericht.

De economische crisis lijkt gelukkig ook aan de grondvesten van de heilige huisjes te rommelen. Eindelijk begint Den Haag te beseffen dat politiek niet gaat om aardig gevonden te worden, maar om het welzijn van de samenleving nu en in de toekomst. In Zweden is diezelfde politiek wel over haar eigen schaduw heen gestapt. Daar is dehypotheekrenteaftrek in 1991 beperkt tot een maximum van 30% van de betaaldehypotheekrente, waar voorheen een maximum van 90% gold. Direct na de maatregelging de huizenprijs sterk omlaag, maar vrij snel stabiliseerde die weer.

Waarom juist nu afschaffen? Nu de huizenprijs toch al zakt en er behoefte is aan vertrouwen? Ik geeft toe, ideaal is het economisch tij niet. Maar als we zo redeneren is er altijd wel een rede om nog even uit te stellen. Daar komt ook nog eens bij dat de ruim 10 miljard Euro die de Staat door deze regeling  misloopt goed van pas komt nu. Als we de hypotheekrenteaftrek mogelijkheden aftoppen bij €250.000 is het echt niet de gemiddelde Nederlander die daar last van heeft. Nee, het zijn de grote graaiers die al jaren lang genoten hebben van een uit de hand gelopen scheve verdeling van welvaart.

Zijn we er dan met het oplossen van de crisis als we de hypotheekrenteaftrek aanpakken? Nee, zeker niet. Ook de AOW leeftijd moet op de schop. Hierbij geldt echter hetzelfde probleem. Een ooit in het leven geroepen maatregel is stukje bij beetje heilig geworden. Net als bij de hypotheekrenteaftrek was het idee van de founding father Drees nooit om 65 jaar als absoluut gebod neer te leggen. Dat hebben wij er later van gemaakt.

Als Christen moeten we lak hebben aan heilig verklaarde regelingen op aarde. Alles moet ter discussie kunnen staan. Daarbij moeten we terug gaan naar wat wij rechtvaardig vinden. En niet naar iets wat we ooit bedacht hebben. De ChristenUnie zou er goed aan doen om voorop te lopen met het aftoppen van de hypotheekrenteaftrek en het verhogen van de AOW leeftijd. Op die manier laat ze zien dat "oog voor de toekomst" geen papier tijger is, maar daadwerkelijk een uitgangspunt van de partij.

IJmert Muilwijk is voorzitter van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren

 

« Terug

Reacties op 'Het ‘H’ woord (Centraal Weekblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari