Pleidooi voor tussenjaar (Sp!ts)

zaterdag 31 januari 2009 14:49

AMSTERDAM - Een tussenjaar bij aanvang van het hoger onderwijs kan het aantal drop-outs verminderen. Twijfelaars kunnen in zo’n tussen- of oriëntatiejaar kiezen welke studie op hogeschool of universiteit het beste bij hen past. De HBO-raad steunt die conclusie uit het manifest dat PerspectieF, de jongerenafdeling van de ChristenUnie, maandag naar buiten brengt.

DOOR JOHN MAES

Van de 92.050 studenten die in 2004 aan een hbo-opleiding begonnen vielen er na drie jaar 20.027 (21,76 procent) voortijdig uit. Van de 32.660 universiteitstudenten bedroeg de uitval 4457 studenten, 13,6 procent. Dat kost de schatkist per hbo-student 5700 euro (totaal ruim 114 miljoen euro) en per universiteitstudent 5900 euro (totaal ruim 26 miljoen euro), concludeert PerspectieF.

De HBO-raad ziet een tussenjaar voor twijfelaars wel zitten. Het is goed om te kijken hoe de uitval met een tussenjaar kan worden verkleind. Het is nuttig daar onderzoek naar te doen, zegt Annelieke van Schie, woordvoerder van de HBO-raad. Het is wel van belang dat de kwaliteit van het onderwijs geborgd is, benadrukt ze.

PerspectieF is het vooral te doen om twijfelaars richting te geven. Voorzitter IJmert Muilwijk: In het laatste jaar van de middelbare school is altijd een groep die twijfelt. Sommige studenten beginnen vol goede moed maar wisselen soms wel tot drie keer van studie. Ze hebben klaarblijkelijk geen idee waar ze aan zijn begonnen.

Belangenbehartiger voor studenten in het hoger onderwijs Landelijke Studentenvakbond wil de kat uit de boom kijken. Misschien is het beter eerst af te wachten wat de huidige projecten opleveren. Het is nog niet duidelijk wat wel of niet werkt, aldus een woordvoerder.

Het aantal instellingen dat al een tussen- of oriëntatiejaar aanbiedt, vormt nog een minderheid, zoals een gezamenlijk project van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

Bron: Sp!ts, 27 januari

« Terug

Reacties op 'Pleidooi voor tussenjaar (Sp!ts)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari