Joden, christenen en moslims slaan handen ineen voor duurzaamheid (Uitdaging)

maandag 28 december 2009 08:41

Den Haag - Vanmiddag organiseert Perspectief een 'Geloof in duurzaamheid' tour. De tocht gaat langs een kerk, synagoge en een moskee.

Joden, christenen en moslims moeten samen optrekken als het gaat om een duurzamer leven.
Goed rentmeesterschap is belangrijk voor alle gelovigen en op deze manier kan overconsumptie een halt toegeroepen worden, zo vindt de jongerenorganisatie van de Christenunie.

IJmert Muilwijk, voorzitter: "Als de drie religieuze gemeenschappen in Nederland zouden we veel meer moeten doen op het gebied van duurzaamheid en door deze tour willen we mensen daarvoor motiveren. Samen vertegenwoordigen we zes miljoen Nederlanders en hebben de verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven als het gaat om de toekomst van de aarde.
Wij denken misschien dat rentmeesterschap een puur christelijke notie is,  maar bij joden en moslims is die net zo goed aanwezig, belangrijk zelfs.'

Er lopen drie BN'ers mee in de tocht, die elk een deel van de achterban vertegenwoordigen.
Het gaat om christen weerman Reinier van den Berg, duurzaamheiddeskundige en rabbijn Soetendorp en docent Őzcan Hidir van de Islamitische Universiteit van Rotterdam.

Het blijft niet bij deze tocht alleen. ‘Via de BN'ers zijn de verschillende geloofsgemeenschappen opgeroepen om komend weekend ook echt over dit onderwerp door te praten met elkaar, tegelijkertijd met de klimaat top in Kopenhagen, die bepalend gaat zijn voor de manier waarop wij met z'n allen de klimaatverandering gaan aanpakken.'

‘Daarnaast is het zo dat we tot nu toe altijd hebben gezegd dat we onze tienden af moesten staan aan mensen die het minder hebben dan wij. Daar voegen we nu aan toe dat we onze verantwoordelijkheid hebben voor de generaties na ons en  dat we een tiende gaan besparen aan energieverbruik. Daar zullen we in de komende tijd handreikingen voor doen. Reken maar uit, als zes miljoen mensen een tiende besparen, dan kunnen er twee kolencentrales dicht.
Hopelijk is dit het begin van een nieuwe beweging, waarbij we ons bewustzijn van de extra verantwoordelijkheid die we hebben en elkaar daarop kunnen aanspreken.'

De tour eindigt in de tweede kamer, waar een manifest zal worden overhandigd aan ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman.

 

Bron: Uitdaging

« Terug

Reacties op 'Joden, christenen en moslims slaan handen ineen voor duurzaamheid (Uitdaging)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari