ChristenUnie: nader overleg coalitie over Irak (Telegraaf)

maandag 19 januari 2009 15:56

DEN HAAG - De ChristenUnie wil met coalitiegenoten PvdA en CDA om tafel als het kabinet onvoldoende opheldering geeft over een achtergehouden ambtelijke notitie over Irak. Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de kleinste regeringspartij wil dan kijken welke vervolgstappen mogelijk zijn om nadere informatie te krijgen.

Dat liet Voordewind maandag weten. Hij sluit bij voorbaat een parlementair onderzoek niet uit. „Maar er zitten nog stappen tussen om nadere gegevens te krijgen", aldus Voordewind. Bovendien vindt hij dat alle drie de coalitiepartijen het eens moeten zijn over de vervolgstappen.

PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam noemt de suggestie van de ChristenUnie een interessante ontwikkeling. De PvdA is altijd voor een onderzoek geweest, maar liet die wens varen bij de formatie van dit kabinet in ruil voor andere zaken die de sociaaldemocraten belangrijk vinden.

Het CDA wacht de antwoorden af op de vragen die de VVD en de SP hebben gesteld. CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp geeft geen reactie op uitgelekte memo's maar gaat uit van het standpunt van de regering. „Op basis van de antwoorden zullen we kijken wat wij nodig vinden. En als een van de coalitiepartners behoefte heeft te overleggen, doen wij dat", aldus Haverkamp.

Zaterdag meldde NRC Handelsblad dat de ambtelijke top van Buitenlandse Zaken in april 2003 een kritisch juridisch advies over de Nederlandse politieke steun aan de inval in Irak heeft achtergehouden voor de toenmalige minister Jaap de Hoop Scheffer. Volgens het memorandum schoot de juridische onderbouwing van de steun tekort.

De ChristenUnie steunde destijds als oppositiepartij het kabinet. De jongerenorganisatie van de ChristenUnie, PerspectieF, vindt een parlementair onderzoek sowieso nodig. Voorzitter IJmert Muilwijk roept de senatoren van de ChristenUnie op in te stemmen met een verzoek daartoe in de Eerste Kamer. Alleen een onderzoek kan de mist wegnemen, die nog is verergerd door het achtergehouden advies, liet Muilwijk maandag weten.

Bron: de Telegraaf, 19 januari 2009

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: nader overleg coalitie over Irak (Telegraaf)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari