PerspectieF en ECPYN solidair met oppositie Belarus

filmavond belarusvrijdag 28 maart 2008 16:16

Vorige week hebben PerspectieF en het European Christian Political Youth Network, met het oog op dinsdag 25 maart, brieven verstuurd aan verschillende oppositiepartijen, -bewegingen en politieke jongerenorganisaties waarmee wordt samengewerkt. Dinsdag 25 maart is de dag waarop de democratische oppositie van Belarus de onafhankelijkheid herdenkt. Diezelfde dag in 1918 was Belarus namelijk voor het eerst een onafhankelijk land. PerspectieF en ECPYN hebben hun solidariteit met de democratische oppositie betuigd en de hoop op een goede voortzetting van de samenwerking in de toekomst uitgesproken.

Sinds de onafhankelijkheid in 1918 is Belarus bezet door Nazi-Duitsland en de Sovjetunie. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie in de jaren '90 van de vorige eeuw is het land een paar jaar democratisch bestuurd, toen Loekasjenka tot president werd verkozen, ontpopte hij zich echter al snel tot dictator. Loekasjenka heeft sindsdien veel weer terug gebracht in de oude staat, zoals het was ten tijde van de Sovjetunie. Een goed voorbeeld daarvan is de geheime dienst KGB.

Er zijn onder andere brieven verstuurd aan de Belarusische Christen Democratie, Jong Front, het Belarusisch Volks-Front, de Conservatief Christelijke Partij van het BPF en voormalig presidentskandidaat van de verenigde democratische krachten, dr. Alexander Milinkevitsj.

"Het versturen van de brieven is bedoeld om de Witrussen een hart onder de riem te steken" zegt Jonathan van Tongeren, internationaal-secretaris van PerspectieF, "Het past ook in het totaalplaatje van de extra aandacht die we de komende tijd nog zullen besteden aan Belarus." Dinsdagavond was er een filmavond in Amersfoort en het is die bedoeling dat die ook in andere plaatsen gehouden wordt, bijvoorbeeld door lokale afdelingen. "Die worden daar over benaderd, ze hoeven er zelf niet zoveel voor te doen, we bieden afdelingen een avondvullend programma aan", aldus Jonathan. Daarnaast is er ook de petitie-actie, in samenwerking met Jubilee Campaign, die via de website of op de filmavonden ondertekend kan worden.

Naar aanleiding van de viering van de onafhankelijkheidsdag gingen dinsdag agenten met wapenstokken demonstranten te lijf, waarbij tientallen gewonden vielen. Honderden demonstranten werden opgepakt. Woensdag waren de eerste processen, waarbij gevangenisstraffen van 15 dagen en boetes tot ruim 300 euro (voor Witrussen een kapitaal) uitgedeeld werden. Naar aanleiding van de demonstratie en de verslaggeving daarover werden gisteren invallen gedaan door de (geheime) politie bij kantoren van alle onafhankelijke media in Belarus.

Meer over de activiteiten van PerspectieF met betrekking tot Belarus vind je hier: www.perspectief.nu/nl/vrijbelarus

Meer over het European Christian Political Youth Network vind je hier: www.ecpyn.org

« Terug

Reacties op 'PerspectieF en ECPYN solidair met oppositie Belarus'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari