Pro life betekent niet alleen tegen abortus

ijmertbraziliewoensdag 19 november 2008 15:44

De achterban van de ChristenUnie moet nog leren dat pro life meer is dan abortus. Dat gaat over de héle schepping, zegt de jongerenorganisatie van deze partij. En dan kun je in dit kabinet niet voor de bouw van extra kolencentrales zijn.

Veel Nederlanders zullen de koppeling tussen de ChristenUnie en 'anti-abortus' weten te maken. Na enig nadenken zal een redelijke groep ook de 'beschermwaardigheid van het leven' nog wel koppelen aan een pro lifepositie en aan ChristenUnie of SGP. Maar juist binnen de achterban van de ChristenUnie zal er nog heel wat moeten gebeuren voordat een grote meerderheid dezelfde 'beschermwaardigheid van het leven' zal associëren met de plicht om de planeet aarde zo 'pro life mogelijk' te houden voor komende generaties. Er zal nog veel inspanning gedaan moeten worden om klimaatgerelateerde pleidooien binnen de ChristenUnie niet meer als links te etiketteren, maar als uitvloeisels van de kernwaarde van de partij. Beschermwaardigheid van het leven begint niet pas bij de conceptie, maar is begonnen bij de schepping.

Kleinkinderen
Gelijkwaardigheid van mensen is een belangrijke christelijke waarde. Geen mens heeft het recht zich als een absolute 'heer' boven een ander mens te verheffen omdat er maar één Heer is. De consensus over verklaringen van mensenrechten geven aan dat gelijkwaardigheid van de mens ook buiten het christendom gekoesterd wordt. Gek genoeg gaat die gelijkwaardigheid niet op voor wereldbewoners die in toekomst nog geboren zullen worden. De dreigende mondiale klimaatcrisis wordt door het uitblijven van politieke wil op het bordje van onze kleinkinderen neergelegd. Het Planbureau voor de Leefomgeving geeft aan dat zelfs de meest zachte doelstellingen om het klimaat te behouden niet worden gehaald. Dit kabinet bouwt echter nog meer kolencentrales. In de VROM-begroting voor 2009, die vandaag in de Tweede Kamer wordt behandeld, wordt er nog lang niet genoeg gedaan. De reden lijkt te liggen in ons systeem van democratie. Impopulaire maatregelen worden bestraft door electorale verliezen. Hierdoor lijkt duurzaamheid een onbereikbaar ideaal. Tijdens de huidige financiële crisis blijkt eens te meer dat een systeem haar eigen graf kan graven. Ondanks dat we er allemaal deel van zijn, zijn mensen net als lemmingen in staat collectief de zee in te rennen.

Gelijkwaardigheid
Christelijke politici met hun prolifeideaal hebben een bijzondere rol in het garanderen van gelijkwaardigheid tussen huidige en toekomstige generaties. Pro life is namelijk meer dan abortus. De beschermwaardigheid van het leven reikt verder dan medischethische thema's. Het betekent net zo goed dat we moeten zorgen voor toekomstige generaties. Ik hoop daarom dat juist de ChristenUnie tijdens de VROM-begroting vandaag zal laten zien dat ze pal staat voor gelijkwaardigheid.

IJmert Muilwijk is voorzitter van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie.

« Terug

Reacties op 'Pro life betekent niet alleen tegen abortus'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari