"Uitgeklede studenten in de collegebanken!"

vrijdag 16 september 2005 12:41

Voor studenten, MBO’ers zonder aanvullende beurs en jongeren met een Wajong-uitkering betekent het nieuwe zorgstelsel een koopkrachtverlies van 3 tot 4 procent. Bart Jonkman, PC Gezondheid van PerspectieF, maakt zich hier zorgen over.

(persbericht)
 
PerspectieF: “‘Uitgeklede’ studenten in de collegebanken!”
 
“De toekomst is bepaald: studenten zitten straks ‘uitgekleed’ in de collegebanken. Legt het nieuwe zorgstelstel er de basis voor, het ISO-zorgplan doet daar nog een schep bovenop”, dit zegt Bart Jonkman van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren.
 
Vakbond ‘De Unie’ heeft onlangs een onderzoeksrapport gepresenteerd, waaruit naar voren is gekomen dat studenten er met een bedrag van € 15,-- per maand op achteruit gaan. Voor studenten, MBO’ers zonder aanvullende beurs en jongeren met een Wajong-uitkering betekent dit een koopkrachtverlies van 3 tot 4 procent. “Studenten zullen straks nog kritischer met hun geld omgaan. Het vermoeden bestaat dat dit ten koste gaat van hun gezondheidsbudget”, voorspelt Bart Jonkman. “Wanneer je jong, gezond en studerende bent denk je niet direct aan het jaarlijkse tandartsbezoek, de incidentele fysiotherapie of mogelijke psychische ondersteuning.”
 
Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) heeft een zorgplan opgesteld om studenten goedkoop te laten verzekeren. Verzekeraars creëren daartoe een goedkoop pakket, welke voor studenten als enige interessant zal zijn. Deze groep kan met dit plan dan nog alleen terecht bij één huisartsenpraktijk, één ziekenhuis en een klein aantal zorgverleners. “De strijd van de marktwerking is begonnen. Verzekeraars staan te popelen om zulke pakketten te ontwikkelen. Hoewel over het huidige stelsel nadelen te noemen zijn, is het verre van goed dat de verzekeraar in het nieuwe stelsel gaat bepalen hoe de zorg er uit komt te zien. De marktwerking zal onvermijdelijk zorgen voor een ‘uitgeklede’ behoeftevoorziening binnen de gezondheidszorg”, zegt Bart Jonkman. “Wat PerspectieF betreft moet de overheid de studenten volledig financieel tegemoetkomen èn waken voor verschraling van de gezondheidszorg!”

« Terug

Reacties op '"Uitgeklede studenten in de collegebanken!"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari