Nieuws regio Balkan

zaterdag 01 oktober 2005 00:00

Voordat de toetredingsonderhandelingen met Kroatië gestart waren op 4 oktober 2005 werd er een discussie gevoerd over een beschuldiging aan het Vaticaan die een voortvluchtige generaal en verdachte van oorlogsmisdaden, Ante Gotovina, zou schuilhouden.

Regio: Balkan
Land: Kroatië
Onderwerp:  Toetredingsonderhandelingen met de EU op 4 oktober 2005
 
Korte samenvatting:
Voordat de toetredingsonderhandelingen met Kroatië gestart waren op 4 oktober 2005 werd er een discussie gevoerd over een beschuldiging aan het Vaticaan die een voortvluchtige generaal en verdachte van oorlogsmisdaden, Ante Gotovina, zou schuilhouden. Deze beschuldiging werd door de hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal aangevoerd. De Rooms-katholieke kerk heeft hier geen weet van.
Del Ponte ziet nu uiteindelijk in na veelvuldig onderzoek dat Kroatië alles er aan zal doen om Gotovina voor het gerechtshof in Den Haag te brengen. Nu kan eindelijk voor Kroatië de toetredingsonderhandelingen beginnen, want deze zouden eigenlijk al 1 maart 2005 plaatsgevonden hebben, maar werd uitgesteld omdat van Kroatië eerst de volledige inzet werd geëist Gotovina aan het gerechtshof te presenteren.
 
Onderwerpen en/of regio’s die met dit nieuws in verband staan:
Oostenrijk: Weigert tot op het laatste moment om de toetredingsonderhandelingen met Turkije  te laten beginnen. Het wilde een aanscherping van de formuleringen die de basis vormden van de onderhandelingen. Het wil namelijk tegelijkertijd Kroatië ook groen licht geven tot de toetredingsonderhandelingen, omdat het een belangrijke handelspartner van Oostenrijk is.
 
Bronnen:
Nederlands Dagblad: 22-9-05  en  4-10-05
Spits: 22-9-05

« Terug

Reacties op 'Nieuws regio Balkan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari