Nieuws regio Zuid-Oostelijk Europa/ Klein-Azië

zaterdag 01 oktober 2005 00:00

Na ellenlange vergaderingen en vele politieke discussies is uiteindelijk, een dag later dan gepland, de droom voor Turkije uitgekomen. Ze staan aan het begin van een traject tot toetreding tot de EU.

Regio: Zuid-Oostelijk Europa/ Klein-Azië
Land: Turkije
Onderwerp: Start toetredingsonderhandelingen met de EU op 4 oktober 2005
 
Korte samenvatting:
Na ellenlange vergaderingen en vele politieke discussies is uiteindelijk, een dag later dan gepland, de droom voor Turkije uitgekomen. Ze staan aan het begin van een traject tot toetreding tot de EU. De tegenwerpingen en eisen van Oostenrijk brachten veel diplomatieke inspanning voor belangrijke politici zoals minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw
 van Groot-Brittannië die op dit moment EU-voorzitter is. Bovendien is er sprake van wederzijds wantrouwen van diverse Europese lidstaten en Turkije zelf ook. Voordat de toetredingsonderhandelingen konden beginnen waren er vele eisen aan Turkije door de EU gesteld: Turkije moest Cyprus (ook een EU-land) erkennen. Uiteindelijk is dit nog niet gebeurd en zijn de onderhandelingen wel begonnen. Er zullen eerst lichte zaken worden besproken zoals de vergelijking van de regels van de wetenschap en onderzoek en daarna de wetten voor onderwijs en cultuur. De eerste onderhandelingen hierover zullen 20 oktober beginnen.
 
Onderwerpen en/of regio’s die met dit nieuws in verband staan:
De VS: Ondersteunden de Turken bij de onderhandelingen over de toetreding van Turkije bij de EU.
Oostenrijk: Weigert tot op het laatste moment om de toetredingsonderhandelingen te laten beginnen. Het wilde een aanscherping van de formuleringen die de basis vormden van de onderhandelingen. Het wil namelijk tegelijkertijd Kroatië ook groen licht geven tot de toetredingsonderhandelingen, omdat het een belangrijke handelspartner van Oostenrijk is.
Kroatië: de deur van de toetreding tot EU is ook voor dit land geopend.
Algemeen: het vraagstuk van de erkenning van de Armeense genocide en de erkenning van geheel Cyprus door Turkije nog steeds geweigerd.
 
Bronnen:
Nederlands Dagblad: de kranten van 22-9-05 tot en met 5-10-05
Spits: de kranten van 22-9-05 tot en met 5-10-05

« Terug

Reacties op 'Nieuws regio Zuid-Oostelijk Europa/ Klein-Azië'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari