Jekhanoerov premier

vrijdag 11 november 2005 14:32

door Jonathan van Tongeren
 
Regio: Gemenebest van Onafhankelijke Staten
Land: Oekraïne
Onderwerp: Jekhanoerov aangenomen als premier
Belangrijkste actoren: Joestsjenko, Timosjenko, Verkhovna Rada (parlement), Jekhanoerov
 
Het Oekraïense parlement heeft op 22 september Joeri Jekhanoerov, met 289 uit 450 stemmen, aangenomen als nieuwe premier. Een nieuwe premier was nodig na het vertrek van Julia Timosjenko, wegens recente corruptieschandalen. In het kabinet van Timosjenko werden over en weer beschuldigingen van corruptie geuit, waarop enkele bewindslieden en hooggeplaatste ambtenaren uit het kamp van Joestsjenko opstapten uit protest tegen de vermeende corruptie van anderen in het kamp van Timosjenko. Zo gaf Joestsjenko onlangs zelf aan dat Timosjenko door beleidsmaatregelen haar eigen energiebedrijf bevoordeeld zou hebben, naar verluid gaat het om zo’n 1,2 miljard euro. Rusland heeft reeds lang een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Timosjenko en ze wordt ook door Interpol gezocht. Timosjenko beschuldigde echter op haar beurt Joestsjenko van corruptie. Momenteel loopt naar aanleiding van beschuldigingen van Timosjenko een onderzoek naar corrupte praktijken van medewerkers van Joestsjenko.
Nadat Joestsjenko het hele kabinet van Timosjenko naar huis had gestuurd kreeg de waarnemende premier Jekhanoerov donderdag wel de goedkeuring van een meerderheid in het parlement, die hij eerder deze week niet verkreeg. Nadat Joestsjenko met Janoekovitsj en alle fractieleiders die mee wilden praten afspraken had gemaakt over de relatie tussen de regering en de oppositie in het parlement, stemde de partij van Janoekovitsj namelijk ook in met Jekhanoerov. Evenals eerder deze week onthielden de (Verenigde) Sociaal Democratische Partij en de Communistische Partij in de Verkhovna Rada zich van stemming.
Joeri Jekhanoerov is een econoom en een etnische Rus uit het oosten van Oekraïne, het is dan ook een opvallende, maar tactische keus van Joestsjenko. Jekhanoerov zal vermoedelijk een regering vormen met leden van het Blok Joestsjenko, eventueel kleine partijen en niet-aangeslotenen. Het Blok Timosjenko zal vermoedelijk niet betrokken worden. Jekhanoerov sprak in zijn toespraak voor de stemming uitgebreid over de economische toestand van Oekraïne. Door het beleid van de regering Timosjenko zijn bijvoorbeeld de benzineprijzen in Oekraïne fors gestegen, omdat de Russen geen benzine meer leveren. Jekhanoerov zegt de algemene economische teruggang echter niet alleen te wijten aan de regering Timosjenko, maar ook aan voorgaande regeringen.
Jekhanoerov zette in zijn toespraak in op: het realiseren van een stabiele economie; voortzetting van de koers richting integratie met de EU; verbetering van de samenwerking met zowel Polen als Rusland.
 
Noot: Gezien de partijpolitieke versplintering in Oekraïne is men genoodzaakt tot blokvorming. Blokken zijn vaak intern nogal verdeeld, wat de Oekraïense politiek vaak erg stroperig maakt. Zo nemen aan het blok van Joestsjenko liberalen, christen-democraten, conservatieven en nationalisten deel, verder spelen er naast de ideologische factoren vaak ook zaken als religie (Oekraïens of Russisch orthodox) en oriëntatie op het westen of op Rusland mee.
 
Bronnen:
Oekraïense overheid: www.kmu.gov.ua
Nederlands Dagblad:
16-9-2004, p.11 “Victor en Julia zijn allang geen bondgenoten meer”
Blok Joestsjenko: www.razom.org.ua
Blok Timosjenko: www.timosjenko.com.ua
Blok Janoekovitsj: www.partyofregions.org.ua
Communistische Partij: www.kpu.kiev.ua
 
Onderwerpen en/of regio’s die met dit nieuws in verband staan:
De relatie tussen de EU en Rusland staat op scherp doordat de EU zich politiek bemoeit met landen in de Russische invloedssfeer.
Poolse activisten zijn betrokken bij revolutionaire activiteiten in Oekraïne en Wit-Rusland.
 

« Terug

Reacties op 'Jekhanoerov premier'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari