PerspectieF in Suriname: laatste trainingsdagen, parlement en etentje Carl Breeveld (deel 2)

Suriname_NielsRobertvrijdag 30 september 2011 10:48

Donderdag 22 september zijn Robert Heij en Niels Rijke namens PerspectieF vertrokken naar Suriname. Doel van hun 10-daagse reis is om de jongeren van de bevriende DOE-partij in Suriname te trainen en de relatie tussen beide organisaties te verstevigen. Inmiddels naderen Niels en Robert het einde van hun bezoek en delen zij de ervaringen van de laatste dagen: de laatste trainingsdagen, bezoek aan het parlement, etentje bij Carl Breeveld en meer.

Afgelopen dinsdag stond in het teken van de excursies. Allereerst bezochten wij het staatsoliebedrijf van de Surinaamse overheid, Staatsolie. Hier kregen wij een rondleiding over de raffinaderij en kregen we een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen op de uitbreiding die in 2014 klaar moet zijn. De productiecapaciteit zal dan zo hoog zijn dat het bedrijf de volledige interne markt kan bedienen, tot minsten 2020.

Vervolgens bezochten wij het Surinaams parlement, De Nationale Assemblée. DOE-parlementslid Carl Breeveld leidde ons rond en toonde onder meer de fractiekamers en de vergaderzalen. Omdat het vorige parlementsgebouw eind vorige eeuw is afgebrand, zit het parlement nog in een tijdelijk onderkomen. Er zijn plannen tot uitbreiding, maar die zijn nog niet definitief. Het huidige parlement is niet groot, maar heeft wel een paar mooie plekken, zoals de fractiekamer van de grootste partij, de Democratische Nationale Partij (DNP).

Woensdag stond weer in het teken van de training. We begonnen met een inspirerende lezing van Bill Hybels over het in beweging brengen van mensen. Daarna keken we met elkaar naar het leiderschap van Jezus’ discipelen en spraken we over de organisatiestructuur en acties van PerspectieF. Hierna stelde een groep (nog niet binnen de partij actieve) Surinaamse jongeren de vraag wat zij dan binnen DOE zouden kunnen doen, een enthousiaste daadkracht. ’s Avonds gingen we langs bij Carl Breeveld en zijn vrouw, waar wij waren uitgenodigd voor de maaltijd. Na een heerlijke, typisch Surinaamse, maaltijd en een gezellige avond keerden we terug naar ons verblijf.

Om de vraag van de nog niet actieve jongeren te beantwoorden openden we de trainingsdag donderdagmorgen met een presentatie vanuit het DOE-partijbestuur over de mogelijkheden actief te worden binnen DOE. Daarna bespraken we met elkaar een persoonlijkheidstest om meer inzicht te krijgen in elkaars eigenschappen. Eind van de middag sloten we de training af met een moment waarbij alle deelnemers – onder aanwezigheid van diverse media en externe gasten – een speech hielden over de toekomst van Suriname, de DOE-partij en hun eigen rol daarbinnen. Een moment waarop definitief zichtbaar werd dat de groep zich erg ontwikkeld had vanaf de eerste trainingsdag. Wij zijn dan ook erg benieuwd welke posities zij straks in gaan nemen in de partij.

Donderdagavond bezochten we Paul Doth, prominent lid van de DOE-partij. Een hele inspirerende man (zelf dominee) die ons enkele wijsheden meegaf over het land en de partij. Na zo’n bezoek loop je wel weer een paar dagen vol inspiratie rond! Het is hier nu vrijdagmorgen, en straks pakken we onze koffers in om richting de jungle te gaan. We gaan daar de nacht in een hangmat doorbrengen en genieten van het natuurschoon hier in Suriname. Want dat is iets wat ons steeds blijft fascineren: de schepping die hier in volle glorie zichtbaar is. Dank aan Hem!

Klik hier voor het verslag van de eerste dagen.

De deelnemers aan de training, met hun certificaten. Er staan ook enkele DOE-bestuursleden op de foto. Linksachter parlementslid Carl Breeveld.

« Terug

Reacties op 'PerspectieF in Suriname: laatste trainingsdagen, parlement en etentje Carl Breeveld (deel 2)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari