'C van CDA bijna opportunisme'

maandag 20 maart 2006 16:04

De ChristenUnie boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen meer dan 40 zetels winst, vooral ten koste van het CDA. PerspectieF-voorzitter Rogier Havelaar reageerde in De Volkskrant op de zwakke sociale koers van het CDA en haar christelijke identiteit. 'Ik zou het bijna opportunisme willen noemen.'

 
Van onze verslaggeefster Sara Berkelijon
 
De gemeenteraadsverkiezingen van vorige week kenden niet twee, maar drie winnaars: PvdA, SP, en ChristenUnie. De enige christelijke partij kreeg er meer dan 10 procent bij en heeft nu 414 zetels, een kwart van het aantal van het CDA, en meer dan SP en D66. Fractievoorzitter Andre  Rouvoet:  Ik belde Jan Marijnissen (SP) om hem te feliciteren en hij vroeg of wij het ook goed gedaan hadden. Toen ik hem ons zetelaantal vertelde, viel hij bijna van zijn stoel.

De winst van de ChristenUnie bleef vrijwel onopgemerkt doordat in de media de uitslagen van de ChristenUnie en de verliezende SGP bij elkaar werden opgeteld. In 41 gementen ging de ChristenUnie een lijstverbinding aan met de SGP, en daar bleef het aantal zetels nagenoeg stabiel. In de 150 gemeenten waar de ChristenUnie alleen meedeed, behaalde de partij flinke winst.
De partijleider mocht niet meedoen aan het fractievoorzittersdebat.  Dat is op z n minst merkwaardig. De media zouden zich moeten afvragen wie er echt heeft gewonnen.
De nog jonge fusiepartij van Rouvoet is op alle fronten aan een opmars bezig. In de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen staat de ChristenUnie op 5 a 6 zetels tegen drie nu. Ook de fractievoorzitter is geliefd. In 2004 werd hij door de parlementaire pers uitgeroepen tot beste politicus en in de laatste peiling van Maurice de Hond krijgt hij op Jan Marijnissen na de hoogste waardering als fractievoorzitter. Uit dat onderzoek bleek ook dat 29 procent van de CDA-aanhang overweegt volgend jaar ChristenUnie te stemmen.
Ook Rouvoet merkt dat teleurgestelde CDA-kiezers zicht tot zijn partij wenden. Hij krijgt ook regelmatig e-mails van voormalige CDA-stemmers.  Zij vinden het asielbeleid en de sociale saneringen van het kabinet te hard. Ze hadden een meer christelijk stempel verwacht.
 
Het CDA is te rechts , zegt Rogier Havelaar, voorzitter van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie.  Het CDA zegt wel sociaal te zijn, maar dat blijkt niet uit het beleid.
Volgens Ronald van Bruchem, voorzitter van de CDA-jongeren (CDJA) is het niet gek dat de ChristenUnie profiteert  Het CDA is te slecht zichtbaar in het sociale debat, waar de ChristenUnie wel duidelijk is. Zij zeggen: weg met de voedselbanken, terwijl wij moeilijke maatregelen moeten nemen.

De grootste winst behaalde de ChristenUnie niet in de christelijke bijbelstrook die loopt van Zeeland via de Veluwe, tot Staphorst, maar vooral in andere, niet traditioneel-christelijke gemeenten, zoals Eindhoven, Almere en Leiden. Ook in Utrecht won de ChristenUnie een zetel, onder leiding van de 23-jarige Mirjam Bikker.  Ze verwachten toch een oude gereformeerde meneer. Ik zeg hetzelfde, maar verwoordt het anders.
Ook Rogier Havelaar vraagt zich af op de christelijke identiteit nog wel een plek heet in het CDA.  Ik zeg wel eens gekscherend dat de C in het CDA alleen staat voor tien zetels beneden de grote rivieren. Ik zou het bijna opportunisme willen noemen.
 
Bron: De Volkskrant, 16 maart

« Terug

Reacties op ''C van CDA bijna opportunisme''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari