PerspectieF-voorzitter geinterviewd door Xist in Christ

zaterdag 21 oktober 2006 15:00

Afgelopen week was in X[ist] in Christ een interview te lezen met PerspectieF-voorzitter Rogier Havelaar, waarin hij een aantal pittige uitspraken deed. "Ik hoorde Balkenende moslims eens een ‘gezegende’ Ramadan wensen. Hoe kan hij dit als christen nu doen?"

Rogier Havelaar. Tweeëntwintig jaar. Tiende op de lijst van de Christenunie  voor de komende kamerverkiezingen. Een broekie met volwassen ambities. Een gesprek over politiek geleuter, zijn hekel aan onverschilligheid en Jezus als politicus.

Rogier zweeft als het ware in een wereld van het nog onbezorgd jong zijn en het leven als verantwoordelijk volwassene. Tijdens het interview is hij gestoken in een keurig pak. Maar wel met een sportief stofje. Hij draagt een grijze stropdas. Maar wel losjes om zijn nek gehangen. Hij spreekt keurig Nederlands. Maar gebruikt zo nu en dan woorden waarvan alleen jongeren de betekenis weten. Rogier heeft duidelijk nog iets jongensachtigs in zich. Glinsterende oogjes. Vrolijke krulletjes. Bijna een matje zelfs in zijn nek.

Rogier staat aan de vooravond van wat wel eens zijn officiële stap in de volwassenheid zou kunnen worden. Helemaal onwaarschijnlijk is het namelijk niet dat hij binnenkort in de Tweede Kamer plaatsneemt. Als jongste kamerlid ooit.

Weet je wel waar je aan begint. Je bent 22 jaar. Geniet toch van je leven.

“O, maar dat doe ik zeker. Dit werk is hartstikke leuk. Ik weet nog dat ik Rouvoet voor het eerst in het echt zag. Wauw! Nu zit ik gewoon met hem rond de tafel en spreken we met elkaar als twee gelijken.”

Maar stel nu dat je echt die Kamer ingaat…

“Het lijkt me ontzettend leuk. Ik kan geen andere plek verzinnen waar ik nu meer voor anderen kan betekenen. Nadeel van de Kamer is wel dat je weinig met echte mensen te maken hebt, maar ook veel papierwerk moet doen.”

Politici geen echte mensen?

“Het is wel een apart soort. Ik werk als bijbaantje op een vrachtwagen. Mijn collega’s luisteren de hele dag  BNR Nieuwsradio. Wat zij over politici zeggen, is dat ze nooit eens zeggen wat ze echt denken.”

Ga jij daar verandering in brengen?

“Mijn vriendin leest wel eens met me mee als ik een column schrijf. Ze vraagt me dan: ‘Wat wil je nu echt zeggen?’ Ik kom dan los en leg haar enthousiast uit wat ik kwijt wil. ‘Nou, schrijf dat dan op!’, zegt ze dan.
Ik wil gewoon kunnen zeggen wat ik denk. Hoewel je natuurlijk wel moet blijven nadenken bij wat je roept.”

Kun jij kiezers beloven dat je jong blijft en niet gaat meedoen aan het standaard politieke geleuter?

“Vroeger wilde ik heel mijn leven naïef en ongenuanceerd blijven. Nu weet ik dat dit niet kan. Je wordt toch wat wijzer. Maar ik weet wel dat ik niet wil meedoen aan politiek gekonkel. Ik wil geen vuile handen maken.”

Wat is jouw heilige frustratie?

“Onverschilligheid en in hokjes denken. Weet je, ik wil het land veranderen. Vroeger hadden we een godvrezend land. Nu staat Nederland bekend om zijn drugs en prostitutie. Ik wil God terugbrengen in de maatschappij. Niet dat iedereen in God moet geloven, maar de christelijke waarden moeten terug. We moeten weer normaal met elkaar omgaan. Sterke schouders moeten weer de lasten dragen van de zwakkeren. Ook ben ik voor media-educatie voor jongeren. Ze moeten weten hoe media in elkaar steken.”

Verbod op ranzige videoclips voor 22:00 uur?

“Ik ben niet zo van het verbieden. We hoeven alleen maar de bestaande kijkwijzer duidelijker te maken en te controleren en het probleem van TMF is direct opgelost.”

Waarom schopt de Christenunie toch altijd aan tegen het CDA. Kun je je niet beter druk maken om de niet-christelijke partijen?

Eerste dingen die Rogier als kamerlid wil doen:

1) Noodzaak media-educatie aanvoeren

2) Werken aan OV voor 16- en 17-jarigen

3)In leven houden discussie vrijheid van meningsuiting 

“In het algemeen zijn wij het CDA welgezind. Onze kritiek heeft te maken met wat wij van een christelijke partij verwachten. Het CDA verwijst in het concept van zijn verkiezingsprogramma nergens naar het christelijk gedachtegoed.

Ook hoorde ik Balkenende moslims eens een ‘gezegende’ Ramadan wensen. Hoe kan hij dit als christen nu doen? Hoe kan God de Ramadan nu zegenen? Goed dat de premier contact heeft met moslims, maar wens ze dan een prettige Ramadan of succes met het vasten.”

Je doet veel. Waar haal je de tijd vandaan?

“Ik heb veel energie. Ik vind alles leuk. Dat maakt het gemakkelijk. Dit maakt het wel moeilijk soms ‘nee’ tegen iets te zeggen.”

Ben je ijdel?

“Ja.”

Hoe is het om je kop elke keer in een blad of op televisie te zien?

“Wanneer ik mezelf terugzie, kijk ik wel hoe ik over kom. Ik ben de laatste die zal ontkennen dat het niet leuk is jezelf terug te zien op televisie. Volgens mij moet een politicus dit ook wel hebben.”

Je laat je ook wel zien in programma’s van bijvoorbeeld BNN.

“Ik denk dat de potentiële kiezers ook naar BNN kijken. Dit was ook de reden om een paar jaar geleden mee te doen aan het programma Het Elftal. Hierin moesten elf jongeren die totaal verschillend waren in de huid van de ander kruipen. Ik moest ruilen met een homoseksueel fotomodel. Claire, een Amsterdamse ex-drugsgebruiker, moest mijn leven leren kennen. Zij bezocht mijn bijbelstudiegroep terwijl ik - keurig met kleding aan trouwens - moest meewerken aan een fotoshoot. Maar van te voren waarschuwden christenen me wel om hier toch niet aan mee te werken. BNN zou christenen alleen maar belachelijk maken.”

Zijn christenen niet veel te bang?

“Vaak wel. Ik heb het voordeel dat ik een vlotte babbel heb. Maar christenen zouden veel meer moeten durven laten zien wie ze zijn. Jongeren ook.”

Rogier in de Kamer. Hoe groot zijn de kansen?

Rogier, 10e op de lijst, komt in de Kamer als:

1) De ChristenUnie 10 of meer zetels haalt
2) Hij met minimaal 16.000 voorkeurstemmen meer stemmen haalt dan partijgenoten hoger op de lijst
3) De ChristenUnie in het kabinet komt en leden die hoger op de lijst staan minister of staatssecretaris worden. Rogier schuift dan automatisch omhoog op de lijst.
4) Hoger geplaatsten eerder afhaken.

Wat vinden je ouders van je politieke ambities?

“Ze wilden eigenlijk dat ik eerst mijn studie zou afmaken. Maar ik studeer om iets te kunnen doen in de maatschappij. Nu ik al iets kan doen zonder mijn diploma, is het voor mij ook goed. Mijn ouders hadden hier eerst wat moeite mee. Maar laatst kreeg ik een mailtje waarin ze als het ware hun zegen gaven. Dat is belangrijk voor me. Als er ergens stront aan de knikker is, bel ik als eerst mijn ouders.”

En je broer en zussen?

“Mijn broer vindt waarmee ik bezig ben politiek geouwehoer. Mijn zussen hebben helemaal niets met politiek. Maar ze zullen wel op me stemmen.”

Wie is God voor jou?

“Tijdens Flevo ben ik op 16-jarige leeftijd tot persoonlijk geloof gekomen. Tijdens een concert waren er beelden van de kruisiging op het scherm te zien. Toen besefte ik: Jezus deed dit ook voor mij! God is degene die mij heeft gemaakt en zielsveel van mij houdt. Daarom wil ik doen wat Hij van me vraagt en vraag ik Hem waar Hij wil dat ik heenga. Ik ben daar radicaal in. Ik wil heilig leven. God is echt mijn papa.”

Zou Jezus ChristenUnie stemmen?

“Ik vraag me af of Hij wel zou stemmen. Ik heb me wel eens afgevraagd wat voor politicus Jezus zou zijn. Stel nu eens dat hij fractievoorzitter van de ChristenUnie zou worden. Zou Hij in de Tweede Kamer niet net zo eenzaam eindigen als aan het kruis? Misschien zou Hij zelfs voor de ChristenUnie te radicaal zijn.”

Durf jij dan wel radicaal te zijn?

“Een vriend van me zei me dat ik niet de politiek in moest gaan. Hij zei dat als ik me net als Christus zou opstellen, ik snel de partij uitgezet zou worden. Ik worstel daar dus wel mee. Ik weet wel dat ik zou stoppen als ik niet meer integer kan blijven.”

Hoe belangrijk is gebed voor jou?

“Ik bid niet om alles. Niet om dit interview bijvoorbeeld. Maar had ik een gesprek gehad met de Telegraaf, dan had ik er wel voor gebeden.
Ik heb in mijn telefoon een groepje bidders staan. Ik kan hen een sms sturen wanneer ik gebed nodig heb. Ik heb hen ook ingeschakeld tijdens een rel die ik pas had met de jongens van geenstijl.nl.”

Waarom moeten jongeren op jou stemmen?

“Omdat ik bij de ChristenUnie hoor. De ChristenUnie is er voor jongeren. Ik vind het belangrijk dat er jonge mensen in de Kamer komen.”

Hoe ga je politiek leuk maken voor jongeren?

“Het is al leuk. De politieke jongerenpartijen zijn echt een speeltuin. Politici willen graag met jongeren praten. Het is soms alleen moeilijk jongeren te vinden die met hen willen praten. De kamerdebatten vind ik ook niet altijd interessant. Maar debatavonden in het land zijn wel weer erg leuk. Ik zou jongeren dus zeker willen aanmoedigen politiek actief te worden.”

« Terug

Reacties op 'PerspectieF-voorzitter geinterviewd door Xist in Christ'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari