"Wees trots op de koningin" (NRC.next)

koninginvrijdag 14 april 2006 16:21

In de NRC.next van vrijdag 14 april 2006 stond een opinieartikel van de hand van Harmjan Vedder, vice-voorzitter van PerspectieF, over de monarchie. Afgelopen week kwam er een discussie op gang over de positie van het koningshuis. PerspectieF verdedigde daarbij de monarchie als een waardevol instituut met diepe historische wortels.


"Wees trots op de koningin"
NRC-next, vrijdag 14 april 2006

Koning Beatrix heeft als ons staatshoofd veel aanzien in het buitenland. Dat heeft niet alleen met de persoon van de vorst(in) te maken, maar juist ook met het instituut van de monarchie. De monarchie heeft namelijk diepe historische wortels. Het zegt iets over wie wij zijn en hoe wij dat zijn geworden. Het is iets om trots op te zijn. Daarom zou het onzinnig zijn om haar af te schaffen.

De koningin is een uitzondering op het principe dat elk individu dezelfde kansen moet krijgen. Ze heeft het koningschap immers geërfd, betaalt geen belasting en is niet officieel aanspreekbaar. We moeten oppassen daar een probleem van te maken. Een staatshoofd is namelijk geen gewone burger, maar staat boven individuele burgers, boven partijen en boven het volk. Dat kan ons verlichte burgers wel eens de rillingen bezorgen, maar een staatshoofd zou geen staatshoofd zijn als er geen afstand zou bestaan.

De monarchie is een sprookje. Dat moeten we ook zo houden. Mensen hebben behoefte aan een sprookje waar ze ongeacht religie of afkomst in kunnen geloven.

De monarchie slaat daarin een brug tussen allerlei groepen in de samenleving. Bovendien zijn er geen betere alternatieven op het moment. Een gekozen staatshoofd, in welke vorm dan ook, brengt een belangrijk probleem met zich mee. Hij of zij moet zich namelijk profileren op straat en in de media, anders valt er niets te kiezen, en verliest daarmee zijn onafhankelijkheid. Daardoor verdwijnt niet alleen het sprookje, maar ook de idee dat een staatshoofd er voor iedereen is.

De macht van de koningin moet niet worden overdreven. Achter de schermen heeft ze zeker een beperkte invloed, maar dat zou ook gelden voor een ander soort staatshoofd. Wat de koningin tijdens de koffie zegt tegen de premier heeft minder gewicht dan soms gedacht wordt. Beslissingen worden immers genomen op het Binnenhof en niet in het paleis. Als de vorst ernstig over de schreef gaat is het ook het parlement, dat kan beslissen om een vorst (tijdelijk) af te zetten.

De monarchie is nog lang niet toe aan vervanging. We hebben een modern en democratisch koningshuis met een grote historische waarde. Het afschaffen van de monarchie lost geen problemen op. Laten we genieten van de koningin en straks van koninginnedag. Leve de monarchie!

Geschreven door Harmjan Vedder, vice-voorzitter en bestuurlid politiek van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren

« Terug

Reacties op '"Wees trots op de koningin" (NRC.next)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari