Voorzitter PerspectieF doet aangifte

woensdag 24 mei 2006 15:42

Rogier Havelaar, voorzitter PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, heeft in Tilburg aangifte gedaan van belediging. Hij deed dit op basis van artikel 266, lid 1 en art 137c van het wetboek van strafrecht. Aanleiding hiervoor waren uitspraken op de website geenstijl.nl als "Sterf gristenhond sterf".

Havelaar: " Ik vind het onacceptabel dat mensen deze uitlatingen doen, in plaats van een redelijke discussie te voeren.

De uitlating op geenstijl.nl waren een reactie op de column van Havelaar over webcamsex, dat vorige week verscheen in Centraal Weekblad. Daarnaast verzocht Havelaar minister Donner van Jusitie internetpedofilie aan te pakken en een onderzoek in te stellen naar het aantal jongeren dat zich bezig houdt met webcamsex.

"Op Geenstijl.nl werden uitlatingen gedaan als 'sterf gristenhond sterf', 'stelletje gore fundamentalisten'  en 'straks beginnen ze nog met aanslagen'. Dit vind ik onacceptabel, daarom heb ik aangifte gedaan. Niet zozeer omdat ik me bedreigt voel." aldus Haverlaar.

Havelaar maakt zich vooral zorgen de manier waarop er met elkaar wordt omgegaan op internet. "GeenStijl is een voorbeeld van een website waar leden ongenuanceerd en anoniem de meest grove uitlatingen doen. Dit is geen manier van discussieren in een gezonde samenleving."

De redactie van GeenStijl heeft op verzoek de reactie 'sterf, gristenhond, sterf' van de website gehaald. Alle andere beledigende uitlatingen heeft GeenStijl niet van de site gehaald.Vanuit andere Politieke Jongerenorganisaties werd als volgt gereageerd op bovenstaand bericht:

Ruben Zandvliet, voorzitter Jonge Socialisten: "Het wordt tijd dat we op een waardige manier met elkaar discussiëren, in plaats van deze scheldpartijen."
Mieke van der Vegt, woordvoerder van DWARS, GroenLinks-jongeren: "Mensen moeten zich eens afvragen of ze alles wat er in hun opkomt zomaar op Internet moeten zetten. Maar wij vinden de vrijheid van meningsuiting zo belangrijk dat het wel moet kunnen."
Jan Kloosterman, voorzitter SGP-jongeren: "Laat we respectvol met elkaar omgaan. Dit soort scheldpartijen zijn niet constructief."
Kamran Ullah, voorzitter Nationale Jeugdraad: "Het bouwen van onze democratische samenleving heeft ons eeuwen gekost, maar 'm verzieken door belediging, intimidatie en bedreiging lukt al binnen een paar jaar. Het wordt tijd dat we ons hiertegen verzetten."
Klaas-Jeroen Terwal, voorzitter JOVD: "In een democratie als Nederland moet je alles kunnen zeggen, maar dat houdt niet in dat ook alles moet willen zeggen."


Overzicht van reacties in de media:

« Terug

Reacties op 'Voorzitter PerspectieF doet aangifte'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari