"SGP-jongeren mogen bij SP folders drukken”

zaterdag 14 januari 2006 23:16

'Moeten politieke jongerenorganisaties de SGP-jeugd de helpende hand bieden nu die door een subsidiestop getroffen is?' Deze vraag stond centraal op de nieuwjaarsborrel van PerspectieF in een debat tussen de voorzitters van de verschillende politieke jongerenorganisaties.

AMERSFOORT - Moeten politieke jongerenorganisaties de SGP-jeugd de helpende hand bieden nu die door een subsidiestop wordt getroffen? „Ze mogen bij ons best hun folders drukken.”

Vijf voorzitters van politieke jongerenorganisaties discussieerden zaterdag in Amersfoort over een voorstel het extra geld dat ze krijgen door het stopzetten van de subsidie aan de SGP, ter aanmoediging te storten in de kas van hun staatkundig gereformeerde zusterorganisatie. Ze kwamen er niet uit.

Het debat was georganiseerd door PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. Voorzitter Rogier Havelaar vindt dat de SGP-jongeren in de vrouwenkwestie „een beetje als luis in de pels fungeren.” Daarom verdienen ze steun. „En dat kan door het extra geld dat wij nu krijgen aan hen te geven.”

Renske Leijten van Rood (SP) tekent direct bezwaar aan. „Dat geld kunnen we wel missen, maar laten we het dan teruggeven aan de overheid. Ik wil graag SGP-jongeren helpen, maar dan met een cursus revolutie ontketenen. Ze moeten geen oranje sjaaltje aan Balkenende geven, maar aan Bas van der Vlies met de oproep om vrouwen niet in de kou te laten staan.”

Steven de Vries van Dwars (GroenLinks) stelt daartegenover dat SGP-jongeren „op hun manier bezig zijn met revolutie.” Volgens hem hebben zij gezorgd voor het huidige debat in de partij. „Laten we hun het geld teruggeven maar dan wel onder de keiharde voorwaarde dat ze zich sterk maken voor het verbeteren van de positie van de vrouw.”

„Ja, maar ze zijn gelieerd aan de SGP en verlenen daardoor toch steun aan het vrouwonvriendelijk beleid. Ik steun hen als ze tegen de moederpartij zeggen dat vrouwen lid moeten kunnen worden. Dan moeten ze niet aankomen met het verhaal dat ze daar nog vijftig jaar voor nodig hebben”, protesteert Jan Paternotte, scheidend voorzitter van de Jonge Democraten (D66).

De CDA-jongeren nemen een middenpositie in. Voorzitter Ronald van Bruchem roemt het initiatief van SGP-jongeren om een congres over de positie van de vrouw te organiseren. „Maar we moeten ons niet te veel met hen bemoeien. Dan heb je kans dat de partij op slot gaat.” Daarom voelt hij er niets voor om de extra subsidie terug te geven. „Is dat een voornemen of een besluit?” wil debatleider Henk van Rhee nog van hem weten, maar de conclusie is dan al duidelijk: er is te veel verzet tegen het voorstel. Als pleister op de wonde wil Renkse Leijten van Rood nog wel de toezegging doen dat de SGP-jongeren „best bij ons hun folders mogen drukken.”

Bron: Reformatorisch Dagblad, 16 januari 2006

« Terug

Reacties op '"SGP-jongeren mogen bij SP folders drukken”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari