PerspectieF haalt voorpagina Antilliaans Dagblad

vrijdag 17 maart 2006 15:02

PerspectieF timmert ook in de internationale media aan de weg. Afgelopen donderdag werd de voorpagina van het Antilliaans Dagblad gehaald met voorstellen die waren verwerkt in de scripta 'Bestuur in Balans'. E�n van de idee�n is om de Antillen de status van een provincie te geven

Van een onzer verslaggevers
 
Willemstad/Den Haag - "Het is een historische vergissing geweest de Nederlandse Antillen als een land te zien", aldus minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. "Het zijn zes totaal verschillende entiteiten�, zo zei de bewindsman gistermorgen bij het in ontvangst nemen van de nota 'Bestuur in Balans', waar in de jongerenorganisatie PerspectieF van de politieke partij ChristenUnie ideeen aandraagt op het gebied van bestuurlijke vernieuwing. Het vereenvoudigen van de inrichting van het Koninkrijk is er daar eenn van. Het is best, zo stellen de jongeren, om van de Antillen een provincie van Nederland te maken en de eilanden de status van een gemeente te geven. Pechtold, hoewel erkentelijk voor het meedenken, is het daar niet mee eens: "De bevolking van de eilanden hebben zich in referenda uitgesproken. Ik vind dat hun wil leiden moet zijn. De operatie die wij nu zijn begonnen (met Ronde Tafel Conferenties, red.) moet nu eerst de kans krijgen."
 
"Maar is de inwoners van de Antillen wel voldoende gewezen op de optie hun problemen tot de onze te maken door provincie te worden", zo hield de delegatie de minister voor. Die was niet te vermurwen: "Zonder dat daar promotie voor is gemaakt, heeft 25 procent van de Curacaose bevolking zich voor het provinciemodel uitgesproken. Dat is relatief veel, maar wij moeten ons ook realiseren dat de banden in het Koninkrijk langs een onnatuurlijke weg tot stand zijn gekomen. Onze voorouders zijn ooit langs de eilanden gevaren om ze vervolgens te kolonialiseren."

Er zou ook een heel geforceerde situatie ontstaan als wij de Antillen nu onder Nederlands bestuur brengen. Moet je dan bijvoorbeeld de uitkeringen gelijktrekken met die in Nederland. Dan zou je een gigantische vluchtelingenstroom van de andere eilanden in het Caribische gebied krijgen. Je moet er ook rekening mee houden dat het sentiment in Nederland over de Antillen verre van positief is. Hier is geen draagvlag voor zo�n idee. En het druist ook in tegen mijn gevoel, dat we in een verre toekomst eerder lossere dan nauwere eenheden worden.�

Namens PerspectieF schreven Bas Lont en Rogier Havelaar een opinie-artikel in het Reformatorisch Dagblad van 14 maart 2006.

« Terug

Reacties op 'PerspectieF haalt voorpagina Antilliaans Dagblad'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari