"ChristenUnie nu al voor alle Christenen!" (ND)

Harmjanwoensdag 19 april 2006 16:07

Een aanpassing van de fundering van de ChristenUnie lost geen problemen op. De ChristenUnie is nu al een partij voor alle bijbelgetrouwe christenen. Dat is de kern van een opinieartikel van Harmjan Vedder, vice-voorzitter van PerspectieF, waarin hij ingaat op de discussie over de fundering.

Gepubliceerd in het Nederlands Dagblad van woensdag 19 april 2006

In de afgelopen dagen werd in het Nederlands Dagblad de discussie over de Uniefundering van de ChristenUnie aangezwengeld naar aanleiding van een artikel in het blad van het Wetenschappelijk Instituut van de partij. Die discussie is niet nieuw, want hij laait bijna elk jaar wel een keer op. Toch is er geen reden de fundering aan te passen. Het gaat erom dat de ChristenUnie open staat en uitnodigend is voor alle 'bijbelgetrouwe' christenen. En dat lukt steeds beter.


Vorig jaar startte PerspectieF nog een discussie over het wel of niet toelaten van katholieken. Daarbij kwam ook de Uniefundering ter sprake. De winst van die discussie was dat er een duidelijk signaal werd afgegeven door alle geledingen van de ChristenUnie: katholieken die zich kunnen vinden in onze christelijk sociale politiek zijn van harte welkom! Daarvoor hoeft de Uniefundering niet te worden aangepast. Momenteel zien we dan ook dat steeds meer katholieken hun weg naar de ChristenUnie vinden.

Drie formulieren

De Uniefundering verwijst nu naar de Drie Formulieren van Eenheid. Daar staan theologisch gezien dingen in waar een aantal mensen zich niet in kunnen vinden, die nu wel lid zijn van de ChristenUnie. Geen probleem, want het gaat niet om de theologische discussie, maar om de confessionele, orthodoxe traditie en politieke historie die erbij horen. Daarin moet de ChristenUnie haar wortels niet wegsnoeien. We moeten er juist blij mee zijn dat de ChristenUnie in haar fundamenten ook haar geschiedenis, historie en traditie niet vergeet. Een moderne partij met een duidelijk ideologisch verleden. Alle bijbelgetrouwe christenen die zich in die traditie en historie verder willen inzetten voor dit land zijn van harte welkom!

Het opnieuw starten van een discussie over de Uniefundering is eigenlijk zinloos. Het lost geen problemen op. De ChristenUnie is nu namelijk al een partij voor alle bijbelgetrouwe christenen. Daar verandert onze fundering niets aan. Niet de Uniefundering zelf, maar de discussie er over heeft wat ons betreft zijn langste tijd gehad.


Door Harmjan Vedder is vice-voorzitter van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie.

« Terug

Reacties op '"ChristenUnie nu al voor alle Christenen!" (ND)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari