"Jongeren zetten AOW op de helling" (ND)

woensdag 16 februari 2005 11:23

Als de jongeren in de politieke partijen het voor het zeggen zouden hebben, dan gaat de AOW op de helling. De volgende generatie politici vindt dat ouderen met een pensioen moeten bijdragen aan de oudedagsuitkering... PerspectieF in het ND van16 feb 2005.

Jongeren zetten AOW op de helling

van onze redactie economie

DEN HAAG - Als de jongeren in de politieke partijen het voor het zeggen zouden hebben, dan gaat de AOW op de helling. De volgende generatie politici vindt dat ouderen met een pensioen moeten bijdragen aan de oudedagsuitkering.

 

Terwijl de zittende politici in kabinet en Tweede Kamer hun handen niet branden aan een discussie over de AOW, weten de jongerenorganisaties van hun partijen er wel raad mee.

Uit een rondgang door de Volkskrant blijkt dat de steun van de jongeren voor de AOW als omslagstelsel afbrokkelt. Momenteel betaalt de werkende generatie de AOW voor de mensen die 65 jaar of ouder zijn, maar daaraan moet een einde komen, vindt onder andere het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA. ,,Wij zijn ervoor dat ouderen meebetalen aan de AOW. Wanneer we het nu niet regelen, krijgen we later grote problemen'', stelt voorzitter Ronald van Bruchem.

De JOVD, de verenigde jongeren van de VVD, vindt dat de AOW helemaal moet verdwijnen. ,,Zolang de uitkering nog bestaat, moeten ouderen ook premie betalen.''

De Jonge Socialisten (PvdA) zijn het daarmee voor een groot deel eens. ,,Wij willen de AOW afschaffen, maar dan alleen boven een bepaalde inkomensgrens. Hoe het technisch wordt uitgewerkt, maakt me niet zoveel uit, wanneer het geld voor de AOW maar wordt gevonden bij de rijk gepensioneerden'', aldus voorzitter Remy Wilshaus.

 

Solidariteit

 

Ook de jongerenafdelingen van SGP en ChristenUnie zien niets in handhaving van de huidige AOW als omslagstelsel. Ouderen moeten gaan meebetalen aan de AOW. ,,Wij staan niet negatief tegenover fiscalisering van de AOW'', aldus de SGPJ.

Voorzitter Marcel Benard van Perspectief, de jongerenafdeling van de ChristenUnie, zegt desgevraagd dat rijkere ouderen solidair moeten zijn met armere ouderen. ,,De solidariteit moet in dit geval niet lopen tussen jong en oud, maar tussen rijk en arm.''

In de praktijk betekent dit dat iemand die heeft gezorgd voor een goed pensioen, een deel van zijn oudedagsinkomen moet afstaan aan ouderen zonder goede pensioenvoorziening of alleen AOW.

 

Koningin

 

,,Koningin Beatrix geeft haar AOW weg omdat zij die niet nodig heeft. Zo'n handelwijze sluit goed aan bij wat wij willen'', aldus Benard. De maatregel zou vorm kunnen krijgen door ouderen boven een bepaalde inkomensgrens niet langer ,,een staatspensioen'' te verschaffen. ,,Door de AOW inkomensafhankelijk te maken, kan het systeem van de oudedagsvoorziening in stand blijven tijdens de vergrijzing.''

Bron: Nederlands Dagblad 16 februari 2005

 

« Terug

Reacties op '"Jongeren zetten AOW op de helling" (ND)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari