Rogier wil 'voor het einde der tijden' minister-president van Nederland worden (Brabants Nieuwsblad)

donderdag 27 januari 2005 18:58

Hij is jong en hij wil wat: premier van Nederland worden. Deelname aan het BNN-programma Het Elftal moet PerspectieF-er Rogier Havelaar uit Tilburg vast een eindje op weg helpen.

Het is het eerste wat hij, bijna terloops, meldt op zijn website: ik wil minister-president van Nederland worden. Rogier Havelaar (21), student organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg, meent het heel serieus, zegt hij op zijn huurkamertje in de Tilburgse middenklasse-wijk de Blaak.

Hoeveel tijd hij zich gunt? "Ik mis nog ervaring. Laat ik zeggen: maximaal 25 jaar." Wat hij als eerste aanpakt? "Het doorgeschoten individualisme dat alles maar meer, sneller en lekkerder moet."

Havelaar is een van de deelnemers aan het BNN-programma Het Elftal, dat een afspiegeling wil tonen van de Nederlandse jeugd. Hij representeert het gelovige deel is uiterst actief in de ChristenUnie, zingt in een praise-band en zit in een bijbelclubje.

Al is het niet op primetime, het Elftal geeft Havelaar de kans zichzelf en zijn partij in de kijker te spelen. Vanavond bijvoorbeeld kunnen we zien hoe hij, kort na de moord op Theo van Gogh, in gesprek gaat met leerlingen van het Sint Lucascollege (mbo) in Boxtel. Zijn boodschap: je moet alles kunnen, maar niet alles willen zeggen. "Het was top. Ik had passieve, ongeinteresseerde jongeren verwacht, zij een suffe vent met baard en sandalen. Dat viel van beide kanten mee."

Rogier lijkt eerder de ideale schoonzoon ziet er goed uit, heeft een vlotte babbel, vooral als het niet over koetjes en kalfjes gaat. Hij is bezorgd over onze 'min of meer stukgemaakte' wereld, over honger en een maatschappij die vooral draait om 'seks, roem en prepensioen'. En hij laat het niet bij woorden. Voert actie voor gehandicaptensporters en tegen porno. Heeft net een verkering van 3,5 jaar achter de rug, maar houdt zich nog steeds aan zijn afspraak met God om geen seks te hebben voor het huwelijk.

Ontnuchteren

Het was dus soms met de oren klapperen toen hij in Het Elftal belandde. Claire, een Amsterdamse met een crimineel verleden, begon meteen al over ontnuchteren 'met een lijntje' als ze dronken was. Ze hoefde Dominique, het homoseksuele fotomodel, er niets over te vertellen. "Maar al snel bleek dat we ook veel gemeen hebben", steekt Havelaar positief in.

Maar hoe voorbeeldig is deze jonge student werkelijk? Op zijn site schrijft hij dat hij 'ten diepste hoopt dat mensen aan hem zien dat het ook anders kan'. Maar hij vindt het tevens 'een superidee' dat God al zijn haren heeft geteld, hem door en door kent en toch van hem houdt. Suggereert dat een duistere kant?

Havelaar begint ruimhartig op te biechten. "Ik heb genoeg mensenkennis en capaciteiten om mensen te manipuleren. Ik heb de neiging het gesprek steeds op mezelf te betrekken, mezelf naar voren te schuiven en belangrijk te vinden." Maar dat gaat al beter, zegt hij, naarmate hij er meer in slaagt 'zich door God te laten leiden'.

Het gesprek komt op de reikwijdte van Gods macht op aarde en in het persoonlijke leven versus de verantwoordelijkheid van de mens(heid). Het gaat over de tsunami en over ellende die sommigen onevenredig zwaar treft. Havelaar denkt voortekenen te zien van het einde der tijden. En dan komt het weer op zijn ambitie om premier te worden. Die heeft hij nog niet met zijn schepper besproken, nee.

Mogen wij hem dan vast een overstap naar het CDA aanraden? Hij sluit het, heel handig, niet uit. "Ik waardeer een partij die puur is en duidelijk, zoals de ChristenUnie, maar ben er niet aan gebonden." Dat premierschap komt toch wel voor het einde der tijden? Hij lacht. "We zien wel."

« Terug

Reacties op 'Rogier wil 'voor het einde der tijden' minister-president van Nederland worden (Brabants Nieuwsblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari