Jongeren politiek activeren via jeugdraad (De Stentor)

dinsdag 08 november 2005 18:27

De stap bij jongeren in Kampen van politieke belangstelling naar werkelijk politiek actief zijn lijkt voor hen te groot. De Stentor ging op verkenning naar de oorzaken en oplossingen. PerspectieF-er Jeroen Linderhof is één van de mensen die zijn mening geeft in het artikel

door EVERT VAN VOORST

8 NOVEMBER 2005 - De stap bij jongeren van politieke belangstelling naar werkelijk politiek actief zijn lijkt voor hen te groot. Een verkenning van oorzaken en oplossingen.

KAMPEN - Het CDA boft dat het twee vrouwelijke twintigers heeft bij de eerste vijf kandidaten voor de raadsverkiezingen. Deze partij kan nog putten uit de eigen jongerenorganisatie CDJA. Andere partijen moeten jaloers toekijken. Het lukt ze niet jongeren aan te trekken.

Hilde Mulder (26), nummer vier op de kieslijst, vertelt dat de afdeling Kampen dertien jongere leden heeft, waarvan vijf echt actief meedoen. Ze werd zelf actief in het CDJA tijdens haar studie Rechten in Groningen. ‘Het zijn met name studenten die in staat zijn hun belangstelling om te zetten in daadkracht. Vandaar dat vooral in studentensteden veel politiek actieve jongeren zijn.’ Maar volgens haar heeft ook het CDA moeite jongeren aan te trekken.

Net als bij andere maatschappelijke organisaties willen jongeren wel lid zijn en betalen maar niet actief worden. Voor zichzelf ziet ze wel een rol weggelegd om meer jongeren te trekken. ‘Initiatieven van jongeren moeten serieuzer genomen worden; ze moeten niet teleurgesteld raken.’ Verder gelooft ze dat een meer diverse samengestelde raad positieve gevolgen zal hebben.

Bij de PvdA is de situatie veel dramatischer. Ton van der Meijden, ex-voorzitter: ‘De afdeling heeft dus geen jongeren. Zij heeft de aansluiting met jongere generaties gemist. De lokale politiek gaat aan jongeren voorbij. Ze zien alleen de negatieve gevolgen: ‘t Ukien moet misschien dicht, problemen met feestketen enz. Dat versterkt hun afkeer van politiek.’

Oplossingen voor de eigen afdeling ziet Van der Meijden nog niet. ‘De Kamper afdeling heeft zelfs problemen een bestuur op de been te houden. Dan zijn er geen mogelijkheden ook nog naar jongeren te gaan.’

Christelijke partijen hebben het volgens hem gemakkelijker. Die kunnen nog putten uit de kerkelijke organisatie, jeugdverenigingen en clubs. Bij linkse partijen bestaat zo’n reservoir niet. Het vertrek van de HBO scholen heeft de situatie in Kampen nog moeilijker gemaakt.

Die inschatting klopt met de ervaringen van de politiek zeer actieve Jeroen Linderhuizen. Hij is voorzitter van Perspectief, de jongerenafdeling van de ChristenUnie. Linderhuizen (23) studeert Commerciële Economie in Deventer.

Hij herkent het probleem van gebrekkige belangstelling van jongeren voor politiek niet, maar bevestigt dat de kerkelijke achterban een natuurlijke leverancier is voor Perspectief. Hij zat zelf ooit op het vmbo en denkt dat de leerlingen van die school veel meer geïnteresseerd zijn in werken en geld verdienen dan in politiek en cultuur.

Toch vindt hij dat gemeente en partijen meer moeten doen voor de jongeren. Linderhuizen heeft zelf goede ervaringen opgedaan in de nationale jeugdraad.

Björn Scheggetman van de SP afdeling Kampen in oprichting: ‘Met de jongeren gaat het moeizaam. Met het vertrek van de Kunstacademie zijn we de laatste jongeren kwijt geraakt. Er waren er ongeveer tien beschikbaar voor activiteiten, niet voor echt meedoen in de partij. Jongeren zijn erg druk, tegenwoordig’.

De VVD heeft in de tijd van de academies nog een jongerenafdeling gekend, maar die -voor Kampen - mooie tijd is voorbij. VVD’er Tomas van ‘t Zand is er van overtuigd dat er wel jongeren zijn die belangstelling hebben voor politiek, zeker als er belangen in het spel zijn. En nog meer als het om jongerenzaken gaat. Hij meent dat de gemeente meer kan doen om jongeren te activeren. Hij denkt bijvoorbeeld aan de instelling van een jeugdraad.

Jongeren staan kortom niet in de rij voor de raad of politieke partijen. Aan de andere kant zijn er veel politici zo honkvast, dat jongeren er ook nauwelijks tussen kunnen komen. Wordt het volk echt minder goed vertegenwoordigd als Cor Adema, Jan Elhorst, Harrie de Goede, Henk Krans, Edy Prick, Ruud Töller, Rie Woning en anderen het stokje overdragen aan een jongere generatie?

« Terug

Reacties op 'Jongeren politiek activeren via jeugdraad (De Stentor)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari