'Laat studenten hun schuld wegwerken'

vrijdag 23 september 2005 10:39

Laat ex-studenten hun studieschuld aflossen door maatschappelijk relevant vrijwilligerswerk te doen, stellen PerspectieF-voorzitter Marcel Benard en kandidaat-voorzitter Rogier Havelaar voor in een opinieartikel. Dat is goed voor de kenniseconomie, goed voor de koopkracht en goed voor de maatschappij.

Laat ex-studenten hun studieschuld aflossen door maatschappelijk relevant vrijwilligerswerk te doen, stellen Marcel Benard en Rogier Havelaar voor. Dat is goed voor de kenniseconomie, goed voor de koopkracht en goed voor de maatschappij.

Wij zijn beiden student. We weten daarmee van dichtbij op welke manier de financiële druk op studenten is opgevoerd. Dat is slecht voor de kenniseconomie. Nederland heeft een goed opgeleide bevolking nodig om de aansluiting met economische grootmachten niet te verliezen. We moeten studenten daarom de ruimte geven zich te ontplooien in plaats van financiële drempels op te werpen.

Nu is het op zich helemaal niet verkeerd om tijdens je studie te lenen. De kans is groot dat je die investering als student terugverdient. Al te krampachtig -zoals andere partijen dat soms doen- hoef je dus niet tegen lenen door studenten aan te kijken.

Maar het is een feit dat studenten ervoor terugschrikken om zich in de schulden te steken. Sommigen halen daarom niet het volle rendement uit de studie of zien er zelfs maar liever van af. Daarmee verliest Nederland economisch terrein. Door ons voorstel wordt die ontwikkeling tegengegaan.

Er ontstaat meer financiële ruimte op het moment dat de student de eerste maanden na het afstuderen de schuld weg kan werken door vrijwilligerswerk te doen. Hierdoor zal de koopkracht van deze groep toenemen. Daarnaast geeft het tijdelijke vrijwilligerswerk de studenten de gelegenheid zich in alle rust te oriënteren op de arbeidsmarkt. Met name voor trage starters is dit een groot voordeel.

De snellere student die direct aan het werk wil na het afstuderen vindt hierin geen belemmering: ons plan houdt in dat er een mogelijkheid geboden wordt aan studenten die de lening niet via een andere weg terug kunnen betalen.

Tot slot zorgt deze regeling ervoor dat studieschulden in redelijk korte termijn na het afstuderen afgelost worden. Dat is een prettig idee voor de student, en bovendien verkleint dit het risico voor de overheid.

Maatschappij
Naast alle voordelen voor koopkracht en financiën, is er nog een ander belangrijk aspect. Vrijwilligerswerk verrichten is goed voor een mens. Het verruimt de blik en het helpt je dienstbaar op te stellen richting de medemens. Door de druk van prestatiebeurzen en een hoger collegegeld geven steeds meer student prioriteit aan heel snel afstuderen boven zelfontplooiing, waar vrijwilligerswerk ook onder valt. Via een maatschappelijke stage kan dit gemis voor een deel gecompenseerd worden.

Goede kans dat je bij een maatschappelijke stage in aanraking komt met mensen en groepen waar je anders nooit mee in gesprek zult raken. Wij hebben dat zelf weer eens ondervonden toen we onlangs met een groep jongeren een bejaardenhuis bezochten. Het contact tussen verschillende bevolkingsgroepen wordt vergroot, en dat is van groot belang voor onze maatschappij, iets wat de koningin volgende week dinsdag waarschijnlijk zal beamen.

Het plan om studenten de gelegenheid te geven hun studieschuld weg te werken door maatschappelijk relevant vrijwilligerswerk te doen zorgt ervoor dat studeren toegankelijk en betaalbaar blijft. Daarnaast zal het plan zorgen voor een hogere koopkracht onder studenten en pas afgestudeerden. Het mes snijdt dus aan twee kanten: aan de kant van de maatschappij en aan de kant van de economie.

Bron: Reformatorisch- en Nederlands Dagblad, 22 sep

« Terug

Reacties op ''Laat studenten hun schuld wegwerken''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari