Rogier Havelaar: "Congres hoogtepunt van het jaar"

rogierhavelaarkleinmaandag 15 oktober 2007 17:56

Komend weekend is het zover: het PerspectieF Congres. In Doorn zal er gepraat worden rond het thema: "De ChristenUnie in de regering, wat nu?" PerspectieF-voorzitter Rogier Havelaar verwacht twee boeiende dagen. "Het congres geeft een aanzet tot een verdieping van het debat over een aantal thema's: vrijheid van meningsuiting, Afghanistan, medische ethiek, klimaat & milieu en de vergrijzing."

Waarom dit congres?

"Vorig jaar, op 3 en 4 november 2006, organiseerde PerspectieF een groot ‘Verkiezingscongres’. Bijna honderd leden bezochten het congres dat werd gehouden in Hydepark te Doorn. Als voorbereiding op de verkiezingen werd er gediscussieerd over de verschillen tussen de politieke programma’s van de partijen, wel of niet strategisch stemmen, en het verschil tussen links en rechts en waarom de ChristenUnie niet links, niet rechts, maar sociaal-christelijk is.
Jouke de Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, hield tijdens het congres een lezing over ‘Strategisch stemmen?’. De professor verwachtte dat centrumrechts ‘een nipte overwinning' zou behalen. Een vooronderstelling, die zou betekenen dat Jan Peter Balkenende premier zou blijven. Maar vervolgens zou dan de politicologische rekenexercitie pas goed beginnen. Komen CDA en VVD net een aantal stemmen te kort, dan kon ook de positie van de ChristenUnie interessant worden. Maar volgens de peiling hadden CDA, VVD en ChristenUnie net geen meerderheid. Meer stemmen voor de ChristenUnie zou kunnen helpen, maar het kon net zo goed ten koste gaan van de CDA-zetels en daarmee de kans vergroten dat Balkenende de 'paardenrace' van Bos zou verliezen. Volgens De Vries was de positie van de ChristenUnie toen der tijd uitermate interessant, maar hij wees tegelijk op het risico voor onze partij als de 'titanenstrijd' tussen Balkenende en Bos heviger zou worden. Dat de ChristenUnie als coalitiepartner van het CDA en de PvdA voor een meerderheidsregering zou kunnen gaan zorgen hadden vele toen niet kunnen vermoeden. Het congres komende week over ‘de regeringsdeelname’ van de ChristenUnie is een daarom natuurlijk een prachtig vervolg op het ‘Verkiezingscongres’ van vorig jaar!"

 

Kun je iets meer zeggen rondom het thema?
"Het congres zal in het teken staan van de regeringsdeelname van de ChristenUnie. Bijna een jaar geleden, bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 (22 november), boekte de ChristenUnie winst en kwam uit op zes zetels: een verdubbeling. Er werd direct na de verkiezingsuitslag gesproken over mogelijke regeringsdeelname van de partij. Dat dit ook werkelijk zou gebeuren, hadden we toen niet kunnen vermoeden. Nadat de kabinetsonderhandelingen tussen het CDA, de PvdA en SP waren mislukt, kwam de ChristenUnie naar voren als een partij die als derde coalitiegenoot voor een meerderheidsregering kon zorgen. Na een aantal weken onderhandelen werd op 6 februari 2007 bekend dat de fracties van CDA, ChristenUnie en PvdA hadden ingestemd met het conceptregeerakkoord van het toen nog toekomstige Kabinet-Balkenende IV. De regeringsdeelname van de ChristenUnie werd een feit!"

 

Verder vragen we ons natuurlijk bijvoorbeeld af wat de regeringsdeelname van de ChristenUnie voor ons en de samenleving het afgelopen jaar heeft kunnen betekenen. Vormt de partij meer dan een verbindende schakel tussen de twee andere coalitiepartijen? Wat is de inhoudelijke inbreng, de stempel van de ChristenUnie, op dit regeerakkoord? Zijn we ‘de stille winnaar’ van de formatie geworden? Een reactie op al deze vragen zullen we krijgen tijdens de lezingen op het congres, maar we zullen ook gaan horen wat de toekomstplannen zijn voor het komende parlementaire jaar. Naast Tweede Kamerleden zullen ook enkele bewindslieden aanwezig om, ieder vanuit zijn of haar eigen politieke ideologieën, de stellingen aan te vliegen. Het congres geeft een aanzet tot een verdieping van het debat over de volgende voor de Nederlandse samenleving zeer belangrijke thema’s: vrijheid van meningsuiting, Afghanistan, medische ethiek, klimaat en milieu en de vergrijzing."

 

Waarom moeten mensen naar het congres komen?

"Het congres zal voor vele PerspectieF-leden een hoogtepunt van dit jaar worden; een dag vol debatten, indrukwekkende sprekers, vele ontmoetingen, biertjes, dynamische discussies en boeiende gesprekken. Naast geëngageerde jongeren zullen er ook vele politieke kopstukken aanwezig zijn. Wat vinden zij van de regeringsdeelname van de ChristenUnie, het beleid van Balkenende IV en de laatste ‘Haagse ontwikkelingen’? Het zal je allemaal duidelijk worden tijdens deze twee dagen op 19 en 20 oktober te Doorn!"

 
Kijk voor meer informatie op www.perspectief.nu/congres.

« Terug

Reacties op 'Rogier Havelaar: "Congres hoogtepunt van het jaar"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari