Wouter Thiebou finalist Jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties

Wouter Thiebou 3maandag 22 oktober 2007 21:56

In 1970 was HKH prinses Beatrix de eerste vertegenwoordiger van de Nederlandse jongeren naar de VN en sindsdien wordt er ieder jaar een nieuwe jongerenvertegenwoordiger gekozen, sinds 2004 tijdens de Nacht van de VN. Zo ook dit jaar en Wouter Thiebou, lid van PerspectieF, is een van de drie finalisten. Woensdag kan er op hem worden gestemd.

Wouter Thiebou (23 jaar) studeert Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Wageningen Universiteit en rondde onlangs een Master in de Conflictstudies & Mensenrechten af in Utrecht. Zijn reizen in ontwikkelingslanden hebben hem een passie gegeven om te werken aan thema’s als mensenrechten, educatie en voorziening van de primaire levensbehoeften, zegt hij op zijn campagnesite. "Al met al heb ik zo´n 45 landen gezien en weet ook daadwerkelijk wat er leeft in de wereld. Ik ben erg gemotiveerd om de Nederlandse jongeren te vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties. Ik ben geschikt om jongerenvertegenwoordiger te worden vanwege mijn goede achtergrondkennis, zowel op het theoretische als praktische vlak. Ik sta midden in het leven, ik ben duidelijk, gemotiveerd en ambitieus."

Jonathan van Tongeren, internationaal-secretaris van PerspectieF, stelde hem een aantal vragen.

Wat doet een VN-jongerenvertegenwoordiger eigenlijk?

De VN jongerenvertegenwoordiger vertegenwoordigt de Nederlandse jongeren bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Er zijn op het moment 18 jongerenvertegenwoordigers uit diverse landen en een deel van hun taak is om dit aantal op te schroeven. De huidige jongerenvertegenwoordigster, Sandra van Beest, sprak de VN toe ook namens de jongeren uit Tanzania, Botswana en China. De VN jongerenvertegenwoordiger maakt zich sterk voor internationale thema´s, die van grote invloed zijn op de levens van jongeren wereldwijd. Ook zal de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger belangrijke internationale thema´s duidelijk maken aan de Nederlandse jongeren. Het actief mee laten denken en doen van jongeren is het belangrijkste. 

Kun je kort uitleggen waarom jij het belangrijk vindt dat een christen deze positie inneemt?

Het belang van christenen in Den Haag is voor iedereen duidelijk neem ik aan. Het belang van christenen in New York ligt dan in het verlengde. Mijn idealisme en gedrevenheid komen voort uit zowel mijn christelijke levensovertuiging als mijn jeugdige leeftijd. Een christen-jongere als VN jongerenvertegenwoordiger is dus niet alleen gedreven vanwege zijn leeftijd, maar ook vanwege zijn levensovertuiging. Een levensovertuiging die stimuleert actief betrokken te zijn bij zaken gerelateerd aan onrecht en ongelijkheid.

Wat ga je doen als je het wordt, wat zijn je speerpunten? 

Mijn belangrijkste thema is schoon drinkwater. De Verenigde Naties moeten het drinkwater probleem hoger op de agenda zetten, want

"waar krijg je de kans om als 23-jarige student de gehele VN te mogen toespreken?"  

het staat aan de basis van ontwikkeling. Jaarlijks sterven er meer mensen aan gebrek aan schoon drinkwater dan dat er mensen sterven door conflicten of aanslagen van terorrisme. Alleen al 2 miljoen kinderen sterven er per jaar simpelweg door gebrek aan schoon drinkwater. Bijna 5000 kinderen per dag. Zonder schoon water ben je erg vatbaar voor ziektes en als je ziek bent ga je niet naar school. Het gebrek aan schoon drinkwater en de slechte toegang van arme mensen tot schoon drinkwater is de grootste rem op ontwikkeling. Mijn overige twee thema´s richten zich op mensenrechten en conflicten. In alle drie de thema´s zullen de jongeren centraal staan en zal ik ook actief nederlandse jongeren proberen te betrekken.

Hoe denk je meer aandacht te kunnen genereren voor het drinkwaterprobleem? Wat stel je als doel? 

Op middelbare scholen zal ik informatie verschaffen over het belang van schoon drinkwater wereldwijd. In veel ontwikkelingslanden is schoon drinkwater niet vanzelfsprekend. Hier in Nederland doen wij de kraan open en is het er gewoon. Er zijn diverse initiatieven waarmee ik de aandacht voor dit probleem wil vragen. Presentaties, filmpjes en een jongerenreis zijn enkele ideeën. Een concreet doel is om 2 projecten op te zetten in sub-sahara Afrika met jongeren op het gebied van drinkwaterverbetering.

 

Waarom zou jij de VN Jongerenvertegenwoordiger moeten worden?

 

Op het moment ben ik 1 van de 3 finalisten. Het is natuurlijk vrij arrogant om te zeggen dat ik de beste ben, maar het is wel zo dat ik veel kennis heb die niet direct aanwezig is bij mijn mede-finalisten. We zijn alledrie erg ambitieus en gedreven, maar mijn studie achtergrond en mijn praktische ervaring in veel ontwikkelingslanden geven mij zeker een pré. Ik heb recent een master in de  Conflictstudies en Mensenrechten afgerond aan de Universiteit van Utrecht en ben nu weer bezig aan mijn Master Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Wageningen. Op het moment heb ik ongeveer 30 ontwikkelingslanden bezocht en kan dus putten uit veel eigen ervaring. Ervaring is natuurlijk niet doorslaggevend, maar moet wel een belangrijke rol spelen bij de finale komende woensdag tijdens de Nacht van de VN.

 

Wat wil je nog kwijt?

Het is mooi om in het veld te werken en direct resultaat te zien van je werk, maar ik denk dat het uiteindelijk belangrijker is om de VN zo optimaal mogelijk te laten functioneren, zodat projecten op veel grotere schaal kunnen worden opgezet. Mijn invloed bij de VN als jongerenvertegenwoordiger mag vaak als nihil worden beschouwd, maar waar krijg je de kans om als 23-jarige student de gehele VN te mogen toespreken? 

Woensdag 24 oktober tussen 12:00 en 22:00 uur kun je op Wouter stemmen!

Dat kan op de volgende manieren:
- SMS 'WOUTER' naar '2008' (geen extra kosten)
- Stemmen met het emailadres (via de link op mijn site in de banner, www.wouternaardevn.nl)

 

 

« Terug

Reacties op 'Wouter Thiebou finalist Jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari