De laatste dictaturen van Europa

vrijdag 11 november 2005 14:27

Door Jonathan van Tongeren
 
Zondag vonden in Azerbeidzjan parlementsverkiezingen plaats. Al voor de uitslag bekend was, werd echter door de oppositieleiders van het blok ‘Vrijheid’ gesteld dat de verkiezingen op grote schaal vervalst waren. Zo’n drastisch beeld ontstond echter niet direct uit de uitlatingen van de meeste westerse waarnemers, een GroenLinks senator[1] daargelaten. Direct na de verkiezingen claimde de huidige regeringscoalitie al de overwinning, terwijl Amerikaanse peilingen op een andere uitslag leken te wijzen. Het heeft er dan ook zeker de schijn van dat er bij het tellen van de stemmen gesjoemeld wordt.
De oppositie roept vooralsnog evenwel niet op tot massale protesten als in Oekraïne en Georgië uit angst voor gewelddadig optreden van de overheid. Een dergelijke oproep zou in Azerbeidzjan ook weinig gehoor geven en dit geeft al aan wat een “republic of terror” Azerbeidzjan feitelijk is.
Zo bekeken is het ook buitengewoon wrang wanneer de Amerikaanse president over Wit-Rusland spreekt als de “laatste dictatuur van Europa”[2] en Azerbeidzjan uit strategische overwegingen buiten beschouwing lijkt te laten.


[2] Deze uitspraak deed George W. Bush toen de Wit-Russische dictator Loekasjenko op 9 september 2001 ‘herkozen’ werd.

« Terug

Reacties op 'De laatste dictaturen van Europa'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari