Opvallende verkiezingsuitslag in Moskou

woensdag 07 december 2005 14:34

Bij de verkiezingen voor het parlement van de stad Moskou op 5 december heeft de partij Verenigd Rusland (VR) met bijna de helft van de stemmen de andere partijen ver achter zich gelaten.

door Jonathan van Tongeren
 
Kaliningrad - Bij de verkiezingen voor het parlement van de stad Moskou op 5 december heeft de partij Verenigd Rusland (VR) met bijna de helft van de stemmen de andere partijen ver achter zich gelaten.
 
Mede debet hieraan is de populariteit van de lijsttrekker van deze partij, burgemeester Loesjkov. Hij stond dan wel bovenaan de kieslijst, hij zal geen zitting nemen in de Moskouse doema. Zijn ambtstermijn als burgemeester van Moskou, dat tevens een van de 88 regio’s van de Russische Federatie is, loopt pas in 2007 af. Zelf kondigde hij aan daarna met pensioen te willen gaan, andere Moskovieten schatten dat echter anders in. Zeker nu hij zo’n goed resultaat heeft behaald in de verkiezingen.
Na de VR met ruim 47 procent van de stemmen volgt eerst een lange tijd niets en dan de Communistische Partij die zo’n 17 procent behaalde. Een democratisch verkiezingsblok van de liberale Jabloko-partij en gelijkgezinden kwam met 11 procent als enige partij nog boven de kiesdrempel van 10 procent uit. Belangrijkste verliezers waren, met slechts 8 procent, de Liberaaldemocraten onder leiding van Zjirinovski.
Politieke analisten stellen dat de nationalistische partij Rodina (Vaderland) de op één na grootste partij zou zijn geworden als het wel had mogen deelnemen aan de verkiezingen. Rodina werd uitgesloten van deelname aan de verkiezingen, nadat het in verkiezingsspotjes zou hebben aangezet tot vreemdelingenhaat. Vreemdelingenhaat is in Rusland een vrij algemeen verschijnsel en het is dan ook niet verwonderlijk dat Rogosin en zijn partij Rodina hierop inspelen. De kiezers zijn, door alle publiciteit rond aanslagen van Tsjetsjenen in Moskou1 en de verminderde staatscontrole van de migratie vanuit allerlei uithoeken van de Federatie naar Moskou sinds de val van het communisme, langzamerhand vatbaar gemaakt voor xenofobische retoriek. Ook de gevestigde partijen, zowel communisten als poetin-getrouwen, hebben hier een deel in.
 
Bron: The Moscow Times van 6.12.2005.
 


[1] Te denken valt aan de aanslag in een theater begin 2004, de zogenaamde Nordost-aanslag.

« Terug

Reacties op 'Opvallende verkiezingsuitslag in Moskou'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari