Christenen niet zo betrokken bij aids

woensdag 07 december 2005 22:16

Er is een tijd geweest dat christenen aids zagen als een “eigen schuld” ziekte, het werd immers overgedragen door een immorele seksuele levenstijl.

Deze kop stond op de Wereld Aids Dag (1 dec)  op de voorpagina van het Nederlands Dagblad. 
Er is een tijd geweest dat christenen aids zagen als een “eigen schuld”  ziekte, het werd immers overgedragen door een immorele seksuele levenstijl. Tegenwoordig weten we dat niet alleen door seksueel contact HIV/aids wordt overgedragen maar ook door vuile naalden en bloedtransfusies. Bovendien krijgen veel kinderen het mee bij hun geboorte.  Toch trekken christenen moeilijk hun portemonnee als het gaat om acties voor aidsbestrijding.

Vorig jaar is er door gezamenlijke christelijke doelen een aids symposium gehouden waarin de rol van christenen in de bestrijding van HIV/aids centraal stond. Ook werd er les materiaal voor scholen, kerken en verenigingen uitegegeven. En in de aanloop van de Wereld Aids Dag is de website www.christenentegenaids.nl in het leven geroepen.
 
Maar ondanks preken, catechisatielessen en websites krijgt aids in Nederland niet de aandacht die het verdient, vindt Anthea van den berg van World Vision. “Aids wordt nog te veel gezien als een homo ziekte. Er is veel onkunde, mensen kennen de geschiedenis en de feiten en gevolgen niet. Zo bestaat het vooroordeel dat Aids alleen in Afrika voorkomt, terwijl het ook buiten dat continent een groot probleem vormt.
Christelijke organisaties hebben de taak er de aandacht op de vestigen. Bewustwording bij christenen is een belangrijk punt, waar nog veel te winnen valt.
 
Een schrijnend artikel. Christenen die juist de opdracht krijgen zich te ontfermen over de zwakken in de samenleving laten hier hun verantwoordelijkheid liggen. Daarom is het goed om bij jezelf na te gaan wat je betrokkenheid is en hoe je deze kan vergroten. Denk in eerste instantie aan gebed en financiële steun.
En surf eens naar de website www.christenentegenaids.nl. Op deze site kan je o.a het reisverslag lezen van Tineke Huizinga. Zij reisde naar Zuid-Afrika en deed verslag van de situatie daar omtrent aids.
Of denk mee met Perspectief over de vraag hoe wij als christelijke jongeren organisatie ons hard kunnen maken inde strijd tegen aids. Heb je hier ideeën over? Spui ze op internationaal@perspectief.nu
 
Bron: Nederlands dagblad 1 december

« Terug

Reacties op 'Christenen niet zo betrokken bij aids'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari