Jeugd partijen voor missie (NOS Headlines)

donderdag 27 januari 2011 22:56

De jongerenafdelingen van GroenLinks, ChristenUnie en D66 zijn voor een nieuwe missie naar Afghanistan. Dat melden ze in een gezamenlijk statement. Waar GroenLinks en de ChristenUnie nog flink twijfelen aan de missie naar Kunduz, is de jonge garde van de partijen er al uit. Ze zeggen in het gezamenlijke statement dat in Afghanistan een verantwoordelijkheid voor de internationale gemeenschap ligt en dat de Nederlandse missie een meerwaarde is. D66 heeft nog weinig losgelaten over eventuele steun aan de missie.

De politieke jongerenorganisaties willen wel dat er een voorstel komt waarin Nederland ook na 2014 actief betrokken blijft bij de opbouw van Afghanistan. "Deze opzet van deze missie heeft niet onze voorkeur, maar is toch een mogelijkheid om onze internationale verantwoordelijkheid te nemen. We zijn echter bezorgd over het gebrek aan perspectief na 2014. Er is een grote kans dat onze investeringen teniet gedaan worden als we te snel Afghanistan de rug toekeren", aldus Maarten Koning, voorzitter van de Jonge Democraten.

De voorzitter van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, wijst ook op de uitvalpercentages van de trainingen. "Dat percentage ligt op veertig procent en zou drastisch omlaag moeten. Ook moeten de Nederlanders daar altijd vuursteun kunnen krijgen van Nederlandse troepen, wat betekent dat er meerdere helikopters nodig zijn", aldus Robert Heij.

Het kabinet Rutte wil een Nederlandse missie naar Kunduz sturen om Afghaanse politiemensen op te leiden. Voor die missie heeft de regering officieel geen meerderheid in het parlement nodig, maar het is zeer ongebruikelijk dat een missie doorgaat als de Tweede Kamer niet akkoord is. In die Kamer zijn VVD en CDA natuurlijk voor, maar gedoogpartij PVV is tegen. Daarom moet Rutte steun bij de oppositie verzamelen, en dat wil nog niet zo lukken. SP, PvdA en Partij voor de Dieren zijn tegen. GroenLinks en ChristenUnie twijfelen erg en neigen naar nee. D66 heeft nog geen duidelijk oordeel geveld.

Dit artikel verscheen op woensdag 27 februari op NOS Headlines.

« Terug

Reacties op 'Jeugd partijen voor missie (NOS Headlines)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari