Column Robert Heij: 'Afspraak is afspraak' (Friesch Dagblad)

dinsdag 06 december 2011 23:07

Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven. Een belangrijke les die mijn ouders mij al vroeg bijbrachten, in de hoop dat ik weloverwogen om zou gaan met mijn eerste zakgeld. Toen nog in guldens. Als je de bodem van de portemonnee kon zien, was het voorbij met de pret. Ga maar eens een ijsje of stripboek zien te kopen zonder geld. Lenen was natuurlijk ook een optie, maar daar stonden dan (vervelende) klusjes tegenover zoals de auto wassen of de tuin doen, zodat de drempel om hiertoe over te gaan wel remmend werkte.

Dan de Europese portemonnee in de 21e eeuw. Met een Bruto Binnenlands Product (BBP) van ruim 12 triljard (ofwel: 12.000 miljard) komt de Europese Unie aardig mee met grootmacht Amerika, dat een BBP heeft van 16 triljard. De invoering van de Euro heeft een grote rol gespeeld bij het proces om de EU te versterken. De invoering van een munt is echter meer dan het drukken van wat muntjes en bankbiljetten. Het risico van een instabiele munt was een doemscenario voor sterke economieën als Nederland en Duitsland, die zich met de Euro afhankelijker maakten van minder sterke economieën als bijvoorbeeld Griekenland en Spanje.

Om instabiliteit tegen te gaan werd het Stabiliteits- en Groeipact ontworpen, waarin werd afgesproken dat een land niet meer dan 3% begrotingstekort mag hebben en de staatsschuld niet meer dan 60% van het BBP mag bedragen. De stelregels van de ouder die zijn kind wil behoeden voor misstappen.

Tien jaar later vergat de Europese Unie alleen iets dat mijn ouders in mijn jeugd wel door hadden: er bestond geen vervelende drempel voor het overschrijden van de gestelde regels. Met een totale Europese Staatsschuld van bijna 10 triljard (80%) en oplopende begrotingstekorten (veel meer dan 3%), worden de afspraken met voeten getreden. Om de stabiliteit nog enigszins te handhaven zal Europa dan ook strenger moeten optreden. Afspraak is afspraak. Wanneer wordt daar eens naar gehandeld in Brussel?

Deze column verscheen op dinsdag 6 december 2011 in het Friesch Dagblad. Robert Heij schrijft hier maandelijks een vaste column.

« Terug

Reacties op 'Column Robert Heij: 'Afspraak is afspraak' (Friesch Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari