Column 'Luisteren' (Friesch Dagblad)

dinsdag 19 april 2011 10:53

Beeldt u zich eens in: je zit zo vol van iets dat je dit graag deelt met iemand in je omgeving. Na je verhaal gedaan te hebben, hoop je een blijk van interesse te ontwaren bij je gesprekspartner en wacht je op een vervolgvraag. Helaas zit dat er niet in. Op het moment dat je verhaal verteld is, neemt de gesprekspartner de leiding, want ook hij heeft iets leuks meegemaakt. Je blijft achter met een gevoel dat je verhaal niet gehoord is en de ander vooral vol is van zichzelf. Luisteren is soms een groot probleem. Herkenbaar?

Confucius, een bekend Chinees filosoof uit de vijfde eeuw voor Christus, schreef zeer kenmerkend: "Een mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren dan te praten". Waarom is luisteren voor ons dan zo moeilijk?

Het begint bij oprechte interesse in je gesprekspartner en de bereidheid te investeren in de onderlinge relatie. Je stelt geïnteresseerde vragen om meer over diegene te weten te komen en om zijn gedachtegang te leren kennen. Na een bepaalde tijd kan je dan met recht stellen dat je iemand kent.

Voor onze samenleving zou het een mooie les zijn om eens wat vaker met onze twee oren te luisteren, dan met onze ene mond hoog van de toren te blazen. Luisteren naar die niet-westerse buurman en zijn indrukwekkende verhaal waarom hij gevlucht is, in plaats van te roepen dat hij weg moet. Luisteren naar die vrouw in de bijstand, in plaats van haar als uitkeringstrekker weg te zetten. Luisteren naar die gelovige waarom hij zijn geloof zo belangrijk vindt, in plaats te ageren tegen godsdienst. En ga zo maar door. Luisteren, het begint bij oprechte interesse in de ander en de bereidheid in elkaar te investeren.

Deze column is geschreven door Robert Heij (voorzitter PerspectieF) en verscheen op 19 april 2011 in het Friesch Dagblad.

« Terug

Reacties op 'Column 'Luisteren' (Friesch Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari