CU-jongeren in actie voor eerlijke iPhone (Reformatorisch Dagblad)

vrijdag 06 mei 2011 00:18

AMSTERDAM – De sterk stijgende vraag naar iPads en iPhones heeft een keerzijde: problematische arbeidsomstandigheden in China. Maatschappelijke organisaties, waaronder de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, organiseren daarom vandaag een internationale actiedag.

Vrijdag kwam een rapport naar buiten van arbeidsrechtenorganisatie Sacom uit Hongkong. Het rapport beschrijft de arbeidsomstandigheden in fabrieken van Foxconn in China. Foxconn is een van de grootste elektronicaproducenten ter wereld en produceert voor verschillende merken. Apple is een van Foxconns belangrijkste klanten. Het rapport wijst onder meer op excessieve overuren, onbetaald overwerk en miscalculatie van lonen.

Eerder kwamen al diverse problemen bij Foxconn en Wintek, de maker van de touchscreens voor iPads en iPhones, aan het licht. In 2010 ondernamen negentien Foxconnmedewerkers een zelfmoordpoging; zestien kwamen daarbij om het leven. Bij Wintek liepen 137 medewerkers vergiftiging op door het werken met n-hexaan, een uiterst giftig oplosmiddel.

In Utrecht voeren de zogenoemde Stoere Vrouwen een ludieke actie waarbij mensen een eerlijke Apple kunnen winnen. In Amsterdam delen de organisaties Fairfood International en Rankbrand eerlijk gemaakte appeltaart uit aan Appleklanten. De jongerenorganisatie van de ChristenUnie PerspectieF houdt vandaag een digitale actie en biedt Fair Apples aan. Voorzitter Robert Heij: „Over heel de wereld zien we dat multinationals mensenrechten schenden ten bate van onze vraag naar goedkope producten. Het is van belang dat bedrijven hun morele verantwoordelijkheid gaan nemen.”

bron: Reformatorisch Dablad

« Terug

Reacties op 'CU-jongeren in actie voor eerlijke iPhone (Reformatorisch Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari