Column Robert Heij: 'Economie van het genoeg' (Friesch Dagblad)

geld_eurodinsdag 13 september 2011 13:04

Het idee dat we echt in een economische crisis zitten begint zo langzamerhand bij de meeste Nederlanders te landen. Toen in 2008 de eerste klappen werden uitgedeeld op de financiële markten, daalde de vraag naar veel goederen en diensten. De economische teruggang probeerde de overheid te attaqueren door met investeringen zelf extra vraag te creëren. De bezuinigingen om dat geld terug te verdienen zouden een paar jaar uitgesteld worden om de markt weer op gang te laten komen.

Dit overheidsinvesteren is een schoolvoorbeeld van wat de beroemde econoom John Maynard Keynes schreef in ‘The General Theory of Employment, Interest and Money’ (1936). Hij schreef dit naar aanleiding van de economische crisis van de jaren ’30. Hij zag om zich heen een groot geloof in de vrije markt, maar legde de vinger op de imperfectie van de vrije marktwerking. Nu, bijna een eeuw later, zitten we in hetzelfde schuitje.

We geloven nog altijd dat het marktwerken volkomen is en onze welvaart gegarandeerd wordt. Vooral in de jaren ’90 bereikte het geloof in ons eigen kunnen en de maakbaarheid van onze economie een hoogtepunt. Het ging zelfs zo goed dat we ons niet voor konden stellen dat het ooit eens slechter zou gaan. En doordat er toen niets gespaard is, moeten we nu hard bezuinigen. De imperfectie die Keynes al duidde, leeft nog altijd voort.

Dat ons kabinet nu orde op zaken moet stellen komt erg hard aan, maar is nodig. Drie jaar na het begin van de crisis dreigt de wereldwijde economie een klap uit te delen die wij met z’n allen wel degelijk gaan voelen. Komende jaren zal de economische vooruitgang maar mondjesmaat plaatsvinden. Laten we dan geleerd hebben dat in plaats van ongebreidelde groei wij tevreden moeten zijn met begrensde economische vooruitgang. Echt geluk zullen wij weer moeten zoeken in de contacten en relaties om ons heen. Is de economie van het genoeg de Keynesiaanse les van de huidige crisis?

Deze column verscheen op dinsdag 13 september 2011 in het Friesch Dagblad. Robert Heij schrijft hier maandelijks een vaste column.

« Terug

Reacties op 'Column Robert Heij: 'Economie van het genoeg' (Friesch Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari