Column 'Provinciaal belang' (Friesch Dagblad)

dinsdag 15 februari 2011 15:16

Over twee weken mogen we weer naar de stembus. De stempas is bij de meeste kiezers op de mat gevallen en de vraag op wie te stemmen wordt concreet. Nou ja, áls we gaan stemmen. Want bij de vorige provinciale verkiezingen nam slechts 46,3 procent de moeite het stemhokje in te duiken. De media schetsen ons een campagne als ware het landelijke verkiezingen. En het kabinet werkt daaraan mee door te stellen dat het van groot belang is dat de drie kabinetspartijen een meerderheid verkrijgen in de Eerste Kamer. Maar laat u niet afleiden! Het belang van de regio staat voorop! Een paar voorbeelden.

Net als Zeeland, Limburg en Drenthe, kent Fryslân een relatief hoog aandeel 65-plussers. Veroorzaakt doordat veel jongeren wegtrekken en zich elders vestigen voor werk of studie. Daarom is het van belang dat de provincie deze jongeren een toekomst binnen de eigen grenzen biedt: betere scholingsvoorzieningen op hbo-niveau en het voor bedrijven aantrekkelijker maken zich te vestigen in Fryslân.

Daarnaast bemoeit de provincie zich ook met de ruimtelijke ordening. Vanuit Brussel en Den Haag wordt door allerlei wetgeving een kader gesteld voor de ontwikkeling van Fryslân. Maar zijn zij in staat het provinciaal belang voldoende mee te wegen? Is er voldoende ruimte voor de balans tussen natuurgroei en ontwikkeling van het boerenbedrijf? De provincie heeft hier meer zicht op en kan daarin een afweging maken die dichter bij de Friese bevolking staat.

Twee voorbeelden die het wezenlijke belang van een weloverwogen keuze laten zien. En dan niet vanuit landelijk perspectief, maar met het oog voor uw regio. Want de keuzes die in de provinciale staten worden gemaakt, zijn de keuzes die Fryslân verder vormgeven. Daarom is het een voorrecht dat u die stem mag laten klinken!

Deze column is geschreven door Robert Heij (voorzitter PerspectieF) en verscheen op 15 februari 2011 in het Friesch Dagblad.

« Terug

Reacties op 'Column 'Provinciaal belang' (Friesch Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari