Ingezonden artikel 'Meerwaarde van een christelijke stem' (Nederlands Dagblad)

zaterdag 26 februari 2011 12:48

In een campagne die steeds meer focust op het sociaaleconomische links/rechts dilemma, biedt de christelijke politiek een daar bovenuit stijgende visie op de samenleving. Het is dan ook onnodig de SP als maakbare vluchtheuvel te gebruiken, of de VVD als neoliberale partij voor de vermogenden. In plaats van één van deze flanken te kiezen, is de christelijke overtuiging in staat om de samenleving als geheel te dienen.

Het vertrekpunt voor een christenpoliticus is altijd de Bijbel, die ons christelijke waarden meegeeft en mensen een leidraad geeft hoe om te gaan met elkaar. Allereerst is dit een appèl op de samenleving, maar dat laat niet weg dat er op overheidsniveau diverse aspecten geregeld moeten worden. Van het handhaven van de openbare orde tot het steunen van behoeftigen. Juist vanuit je christelijke identiteit kan je op al deze kwesties een toegevoegde waarde bieden in de steeds meer polariserende politiek van vandaag.

 dienen van samenleving

Het dienen van de naaste, en daarmee de samenleving, staat voor een christen voorop. Dit kan naast vrijwilligerswerk en diaconale hulp ook vanuit de politiek, de plaats waar gezocht wordt naar oplossingen voor maatschappelijke problemen. Juist op deze plaats kan de christelijke invalshoek de brug slaan tussen de het linkse maakbaarheidsideaal en het rechtse vrijemarktdenken. Een christelijke partij is bij uitstek de partij van mededogen en barmhartigheid, maar wijst mensen ook op de eigen verantwoordelijkheid talenten te ontwikkelen.

Juist voor een christen is het van belang die diepste overtuiging te laten spreken in de politiek en niet weg te laten vallen in een seculiere partij, op basis van sociale of liberale standpunten. Christelijke partijvorming geeft de mogelijkheid het christelijk geluid volop te laten horen. Niet om de christelijke mores op te leggen, maar om actief handen en voeten te geven aan je geloof, in samenleving én politiek.

Dit artikel is geschreven door Robert Heij (voorzitter PerspectieF) en verscheen in ingekorte versie in het Nederlands Dagblad van zaterdag 26 februari 2011.

« Terug

Reacties op 'Ingezonden artikel 'Meerwaarde van een christelijke stem' (Nederlands Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari