Miljoenennota door jongeren (Reformatorisch Dagblad)

logo Reformatorisch Dagblad Refdag 100*100dinsdag 20 september 2011 10:59

Morgen en donderdag debatteert de Tweede Kamer over de Miljoenennota. Puntuit vroeg de jongerenorganisaties van CDA, CU en SGP om een eigen Miljoenennota te presenteren.

Robert Heij (ChristenUnie): Om de overheidsfinanciën en de leefbaarheid op peil te houden voor de komende generatie zal men keuzes met oog voor de toekomst moeten maken. Daarom kiezen wij ervoor om te investeren in duurzame energie en openbaar vervoer en om de hypotheekrente langzaam af te bouwen voor het hogere woningsegment.

Om onze internationale verantwoordelijkheid te nemen willen we het budget voor ontwikkelingshulp verhogen tot 1 procent van het bruto nationaal product. We mogen niet bezuinigen op de allerarmsten ter wereld omdat het in Nederland een beetje tegenzit. Ook de voorgenomen bezuinigingen op Defensie zijn onverantwoord voor de nationale en de internationale veiligheid en dienen teruggedraaid te worden.

Om de burgers, ondanks de negatieve berichten over de huidige crisis, hoop te laten houden kiezen we voor een ministerie van Hoop en Dankbaarheid. De economische crisis betekent niet het einde van de wereld, maar biedt ons de gelegenheid om ons leven naar een nieuwe standaard vorm te geven. Dat biedt perspectief.

Anthony van der Wulp (SGP): „Wie krijgt wat en hoe?” Volgens de Amerikaanse socioloog Laswell is dat de definitie van politiek. Politici moeten schaarse middelen verdelen over enorm veel doelen. Premier Rutte heeft 247 miljard op z’n rijksbegroting. De SGP moet het met ‘slechts’ 200 miljard doen. Pijnlijke keuzes.

Het kabinet-Rozendaal –premier is uiteraard onze voorzitter Jacques Rozendaal– moet 47 miljard meer bezuinigen dan Rutte! Geen gekke plannen, geen ruimte voor ingrijpende hervormingen, eerst de begroting op orde. Anders krijgen we Griekse toestanden.

We snijden fors in de overhead van de ministeries en provincies. Alle diplomatieke posten in het buitenland worden gesloten. De bijdrage aan de EU moet met nog eens 1 miljard euro naar beneden. De eerste jaren geen missies van Defensie. Geld voor onderzoek moet naar het onderwijs.

Zonder investeringen geen toekomst. Zo maken wij de bezuinigingen op het pgb en noodhulp voor rampen ongedaan. Veiligheid blijft prioriteit. Op Zorg, Defensie en Economische Zaken bezuinigen we naar verhouding veel minder. Geen tijd voor nieuwe plannen, wel moet het werk van Rouvoet afgemaakt worden. Daarom kiezen wij partij voor het gezin: opnieuw budget voor Jeugd & Gezin.

Dennis Chafiâ (CDA): De begroting zoals voorgesteld door de regering past zeer goed bij de huidige cultuur van het kabinet, veel bezuinigingen en investeringen daar waar men kansen ziet. Het streven naar een begrotingsevenwicht moet immers gepaard gaan met bezuinigingen en lastenverzwaring; de nadruk moet dus liggen op bezuinigen.

De verdeling die wij hebben gemaakt is dan ook complementair; met enkele aanpassingen. Als het gaat om zorg, sociale zaken, onderwijs en cultuur is het belangrijk om te beseffen dat individualisering een dreiging is, en is het goed om vereniging en gemeenschap te stimuleren. Op cultuur en onderwijs kan dus iets meer begroot worden. De zorgen die ontstaan over pensioenen en werkgelegenheid laten zien dat er op Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegenvallers kunnen komen.

Als christendemocraten vinden wij het belangrijk dat mensen niet aan het overheidsinfuus hangen maar eerst een beroep doen op hun omgeving. Mocht dit niet lukken, dan moet de overheid een helpende hand bieden. Ook hier is dus extra op begroot.

« Terug

Reacties op 'Miljoenennota door jongeren (Reformatorisch Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari