CU toch akkoord met boete langstudeerders (Reformatorisch Dagblad)

dinsdag 26 april 2011 00:22

DEN HAAG – De ChristenUniefractie in de Tweede Kamer heeft toch ingestemd met de wet die langstudeerders een fikse boete oplegt. De ChristenUniejongeren zijn boos. Door de steun van de ChristenUniefractie in de Tweede Kamer is het nu vrijwel zeker dat de wet ook een meerderheid krijgt in de Eerste Kamer.

In eerste instantie was de ChristenUniefractie tegen het wetsvoorstel om studenten die een langer dan een jaar extra over hun studie doen, een boete te geven van 3000 euro.

Maar omdat staatssecretaris Zijlstra vorige week aankondigde dat de boete niet in het komende academisch jaar ingaat, maar in het daaropvolgende, is de CU mede van standpunt veranderd. Daarbij kwam nog dat de Tweede Kamer dinsdag akkoord ging met een voorstel van de ChristenUnie waarbij instellingen de plicht krijgen om maatregelen te treffen voor studenten met een handicap, ziekte, bijzondere familieomstandigheden en studenten die zwanger zijn.

In eerste instantie wees staatssecretaris Zijlstra dit voorstel van de ChristenUnie af, maar later omarmde hij het toch. Dat was voor de Kamer reden om het CU-voorstel te aanvaarden en dat was voor de CU weer mede aanleiding voor de wet te stemmen.

De steun van de ChristenUnie is voor het kabinet van groot belang. Op dit moment is het namelijk nog ongewis of VVD, CDA en PVV samen met stille gedoogpartner SGP na de verkiezingen van 23 mei een meerderheid in de Senaat behalen. Als nu al duidelijk is dat de ChristenUnie de wet zal steunen, is er wel een meerderheid. ChristenUnieleider Rouvoet gaat ervan uit dat de CU-fractie in de Eerste Kamer akkoord gaat met de wet. Maar hij wilde geen toezeggingen doen, omdat de fractie in de Senaat haar eigen standpunten bepaalt.

De ChristenUniejongeren, verenigd in PerspectieF, zijn teleurgesteld over de ommezwaai van de fractie in de Tweede Kamer. „De fractie laat de huidige student in de kou staan. De partij verandert de spelregels tijdens het spel. Totaal ongepast”, aldus Robert Heij, voorzitter van PerspectieF. De kritiek richt zich vooral op het feit dat de wet ook gaat gelden voor studenten die al aan hun studie zijn begonnen. De CU-fractie stemde wel voor een amendement om de boete stapsgewijs in te voeren, maar die behaalde geen meerderheid. Volgens PerspectieF had de ChristenUnie daarom tegen de gehele wet moeten stemmen.

bron: Reformatorisch Dagblad

« Terug

Reacties op 'CU toch akkoord met boete langstudeerders (Reformatorisch Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari