Werkgroep Internationaal & Europa overhandigt EU-scripta in Tweede Kamer

20120209; 03maandag 13 februari 2012 18:24

Binnen de Werkgroep Internationaal & Europa is er lang en hard aan gewerkt, maar donderdag 9 februari was het zo ver: de scripta ‘Visie op de Europese Unie’ kon gelanceerd worden. In de scripta heeft de werkgroep haar ideeën over de Europese instituties, de verschillende beleidsterreinen van de EU en de uitbreiding van de EU uiteengezet. Lees hier verder over de scripta, de overhandiging en het Kamerdebat van vorige week over de 'staat van de Europese Unie'.

PerspectieF roept de ChristenUnie in haar scripta op om een positief-kritische houding ten opzichte van de EU aan te nemen. Op het gebied van migratie- en asiel, klimaat- en milieubeleid dien Brussel meer zeggenschap te hebben aangezien het hier gaat om typisch grensoverschrijdende problemen. Op economisch en financieel terrein is wat ons betreft een sterke en solidaire Unie noodzakelijk. Nieuwe landen kunnen toetreden tot de EU, zo lang zij maar strikt aan de Kopenhagen-criteria en eventuele aanvullende eisen voldoen. Wat betreft Turkije sluiten wij niet uit dat het land ooit lid mag worden van de EU. Wij zijn het echter met de ChristenUnie eens dat de onderhandelingen met Turkije momenteel moeten worden onderbroken daar er nog weinig vorderingen zijn gemaakt. Tot slot moeten de Europese instituties effectiever, transparanter en democratischer worden.

Voorafgaand aan het Tweede Kamerdebat over de Staat van de Europese Unie met minister-president Rutte, minister Rosenthal en staatssecretaris Knapen konden wij onze scripta aanbieden aan Joel Voordewind in de Statenpassage. Niels heeft kort onze boodschap aan de ChristenUnie uitgelegd. Joel heeft de scripte positief ontvangen en was blij met onze inzet en feedback op het beleid van de ChristenUnie ten opzichte van Europa.

Aansluitend hebben we als werkgroep het debat bijgewoond. De woordvoerders in de Kamer en enkele Europarlementariërs bespraken hier hun visie op de EU met elkaar en het kabinet. Tijdens het debat kwamen ook enkele van onze punten aan de orde. Zo bevroeg GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed zijn PVV-collega Louis Bontes op de mogelijkheid tot het recht van initiatief voor het Europees Parlement. In tegenstelling tot de PVV die absoluut tegen het recht van initiatief voor ‘dat verschrikkelijke Europees Parlement’, pleiten wij daar als PerspectieF wel voor.

Werkgroep Internationaal en Europa (Marina, Janine, Jan-Hendrik, Maurice, Janneke, Auke & Niels)

De werkgroepleden Marina & Janneke, politiek bestuurslid Niels, Kamerlid Joël Voordewind en werkgroepleden Maurice en Jan-Hendrik in de Tweede Kamer na de overhandiging van de scripta.

« Terug

Reacties op 'Werkgroep Internationaal & Europa overhandigt EU-scripta in Tweede Kamer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari