PerspectieF waarschuwt ChristenUnie: Pas op met anti-euro sentiment

Eurosdonderdag 29 november 2012 13:58

PerspectieF, ChristenUnie – jongeren heeft met belangstelling kennis genomen van het onderzoek dat Johan Graafland in opdracht van de ChristenUnie uitvoerde over de toekomst van de Eurozone. PerspectieF waardeert de inzet van de makers van het rapport, maar waarschuwt de ChristenUnie voor een anti-euro sentiment en is bevreemd over de procedure die de ChristenUnie nu bewandelt.

Voorzitter van PerspectieF, Maarten van Ooijen vindt dat de ChristenUnie nu met grote stappen snel thuis probeert te komen: “Er ligt een waardevol onderzoek dat door de commissie Graafland is uitgevoerd, daarover geen discussie. Maar de ChristenUnie probeert nu met grote stappen snel thuis te zijn. Waarom kiest de ChristenUnie slechts op basis van dit onderzoek voor een gewijzigd standpunt? Daarvoor zou het verstandig zijn dit eerst met een groter deel van de achterban te communiceren en te bespreken. Tenminste, in het verkiezingsprogramma is vastgesteld dat de ChristenUnie meerdere opties onderzoekt – niet dat het er één vaststelt. En dat is altijd nog de lijn. Bovendien ligt er altijd nog de toezegging van het Landelijk Bestuur dat er een verdiepende discussie over Europa zal komen. Hoe zinvol is dat als de Tweede Kamerfractie haar koers al heeft uitgezet?”
 
PerspectieF zet zich de laatste jaren vaker in voor een meer constructieve koers voor de eurozone. Zo is op het ChristenUnie – congres over Europa een positief-kritisch verhaal afgezet tegen een negatieve teneur en heeft PerspectieF meerdere amendementen ingediend op het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie met betrekking tot de beleidskoers in Europa. De Jongerenorganisatie buigt zich nu over het idee om zelf de verdiepende discussie over Europa te gaan organiseren.
 
De Internationaal secretaris van PerspectieF, Janine Bontenbal is temeer verbaasd over de conclusies die de ChristenUnie Tweede Kamer fractie aan het rapport verbind. Janine Bontenbal: “Het rapport is zeker niet zo stellig over de Grexit als de ChristenUnie pretendeert. Zo schrijft het rapport bijvoorbeeld ook: ‘Indien de eurozone in staat blijkt een eenduidig institutioneel kader te scheppen waardoor het beter gaat beantwoorden aan de criteria van de optimale muntunie, is deze beleidsoptie de meest gunstige. Sterker nog, Professor Graafland formuleert dit heel voorzichtig. Bovendien is het rapport breder dan een eventuele Grexit. Het geeft bijvoorbeeld ook de randvoorwaarden aan voor verdere integratie, waarbij het vergroten van democratische legitimiteit als belangrijkste eruit springt. Daarover hoor ik nu niemand.” 
 
Bovendien vindt PerspectieF dat de ChristenUnie moet oppassen niet in het anti-euro kamp terecht te komen. Maarten van Ooijen: “De Europese Unie is ons veel waard. Het is van groot belang met het badwater niet het kind weg te gooien. Waarden als publieke gerechtigheid moeten ook op Europees niveau hun vertaling krijgen. Ook daarover is binnen de ChristenUnie en het WI gepubliceerd. Daarom waarschuwen wij de ChristenUnie dat ze moet waken voor eenvoudige en makkelijke oplossingen. Let wel: als de Grieken echt de euro zal moeten verlaten, betekent dat een directe gigantische armoedeval voor de Griekse burgers. Dan komt de Griekse economie terecht op het niveau van de meeste Afrikaanse landen. Ook dat verhaal moet de ChristenUnie vertellen.”
06 – 1590 6934
 
Janine Bontenbal
Internationaal Secretaris PerspectieF, ChristenUnie - jongeren
internationaal@perspectief.nu
06 – 4848 3608

« Terug

Reacties op 'PerspectieF waarschuwt ChristenUnie: Pas op met anti-euro sentiment'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari